Poweri DPS1200L2R

Liekö tämä oikea järjestys näihin amatöörihommiin, kun aloittaa linukan powerista? Olisiko järkevämpi hommata ensin HF-radio ja linukka? Näin pääsi kuitenkin käymään, kun sain kaksi virtalähdettä ja apuja Peteltä OH3BNT ja Maurilta OH3HTI.

Tässä on kuitenkin lopputulos:

Oheisia powereita on kytkettynä kaksi rinnakkain eli 48V*24A*2 on reilusti yli 2kW.

Powerin jännitteen säätö

OH3HTI:n ottama kuva powerin sisältä. Säätöalue +55V:n asti. En tiedä kuinka terveellistä on nostaa jännitettä paljon yli 50 V:n?

Powerin kytkentä

Seuraavalla OH3HTI:n ohjeella ulostuloliittimistä sain powerin käyntiin. Merkillinen juttu, että puhallin lähti värähtelemään n. 1 Hz:n taajuudella, kun PSOK ja PSKILL olivat yhdessä mutta eivät kytkettynä 12VSB:hen. Kytkin toisen kiinteästi 12VSB:hen ja toisen pienoiskytkimellä. Tällä lähti ”soft start” toimimaan. Laitoin potentiometrin puhaltimen säätöön. Jos ottaa vain yhden kilowatin ulos, niin voi pitää puhaltimet minimillä ja hiljaisina. 2,5 kW:n teholla kannattaa laittaa puhaltimet täysille.

 

Powerit testipenkissä rinnankäynnillä

Powerien jännitesäädöt ovat tehdasasetuksilla. Säätämällä powerien jännitteet täsmälleen samaksi, saa ne käymään vielä tasaisemmin rinnakkain. Yhtä poweria kuormitin 27 A:n virralla ja jännite tippui vain 0,4 V. Puhallin oli täysillä ja sisään meni +5° ilma. Kädellä kokeillen ilma ei tuntunut juurikaan lämpiävän.

Viritetty shuntti

Virtamittareiden viritystrimmereistä loppui säätövara kesken, joten shunttivastuksia piti hieman korjailla. Shunttien rinnalle on laitettu pätkä rautalankaa. Mittarit on kalibroitu kohdalleen 4A:n virralla. Näytti myös 8A:n kohdalla oikein. Siitä ylöspäin on luottamuksen varassa. Shuntti on 50 A:n malli, jolloin jännitehäviö 20 A:n virralla on vain 30 mV.

Kovia kokenut keinokuorma

Väliottojen avulla sain säädettyä keinokurman vastusalueen välille 1 – 12Ω. Keinokuorma tarvitsi upottaa kokonaan veteen kuormituksen aikana. Ensimmäisen version lanka paloi poikki jo 10A:n virralla.

Ei ihan saman, mutta lähes vastaavan tiedot.

Mitähän sitä seuraavaksi rupeaisi kokeilemaan?

Isto OH3CCT

 

Comments are closed