Pienistä rf-häiriöistä

Juttu siitä, kuinka radiolaitteet voivat häiritä muita laitteita. Ratkaisuja on etsitty kokeilemalla ilman sen syvällisempää teoreettista pohdiskelua.

1. LA-puhelimen aiheuttama häiriö. (27 MHz)

IP-ilmaisimella ja hämäräkytkimellä varustettu pihavalaisin syttyi, kun vapautti LA-puhelimen tangentin. IP-ilmaisin saa sähkösyöttönsä eri rakennuksesta mistä LA-puhelin on syötetty. Sähkönsyöttökaapelia pitkin etäisyyys on n. 40m. LA-puhelin on syötetty vanhan kannettavan PC:n jännitelähteellä. Antenni on neljännesaallon GP, joka on 6 m:n korkeudessa. Etäisyys antennin ja valaisimen välillä on 10m. Antennin ERP on n. 2W. Hämäräkytkinosa toimi oikein. Valo ei syttynyt päivällä, vaikka LA-puhelinta käyttikin.

Kiitokset kaikille, jotka ovat osallistuneet ideointiin taajuudella 27.205 MHz.

2 .GSM-laitteen aiheuttama häiriö. (900 MHz)

Oheinen laite on hälytinkäytössä. Se on varustettu IP-ilmaisimella, Arduino Uuno controllerilla ja GSM-900 moduulilla. Laite pelasi hienosti niin kauan, kun sitä ei ollut laitettu koteloon. Koteloon laittamisen jälkeen tuli vääriä hälytyksiä muutaman kerran vuorokaudessa. Tässä vaiheessa antenni oli kotelon sisällä. Todennäköisesti tämä on Class 4-laite, jolloin lähetys on 2 W:n purske. Häiriöt loppuivat, kun laitoin antennin kotelosta ulos ja alumiinilevyn antennin ja IP-ilmaisimen väliin.

Ihmeellistä, että euron parin laitteet Kiinasta hankittuna toimivat edelleen, vaikka ovat olleet jännitteisinä n. 5 vuotta.

Isto OH3CCT

Comments are closed