Ilmoitus vakuutusyhtiölle

Vakuutusyhtiö: (nimi poistettu)

Asia: Onnettomuusraportti

Viite: Edellinen kirjeeni

Vastauksena lisätietopyyntöönne ilmoitan seuraavaa. Onnettomuusilmoituksessani, lomakkeenne kohdassa 30, rastitin vaihtoehtoruuduista kohdan ”huono suunnittelu” onnettomuuteni syyksi. Pyysitte tästä lisätietoja. Uskon seuraavan selventävän asiaa:

Olen radioamatööri. Onnettomuuspäivänä tein yksin asennustöitä uuden 24-metrisen antennimastoni yläpäässä. Kun olin päivän mittaan saanut työn tehdyksi totesin, että monien edestakaisten kiipeämisten jälkeen olin kuljettanut ylös vähitellen noin 150 kiloa työkaluja ja erilaisia tarvikkeita. Sen sijaan, että nyt olisin käsin kantamalla tuonut nuo tavarat päätin laskea ne alas muovitynnyrissä käyttämällä hyväksi juoksupyörää, joka sattumoisin oli asennettu maston huipussa olevaan tankoon. Kiinnitin köyden alapään maassa, kiipesin mastoon ja kuormasin saaviin työkalut ja muut tarvikkeet. Sitten palasin alas ja irrotin köyden pitäen siitä tiukasti kiinni varmistaen, että tynnyri laskeutuu kauniisti 150 kilon lasteineen. Onnettomuusilmoitukseni kohdassa 11 olen merkinnyt painokseni noin 70 kiloa. Yllätyin, kun nousinkin itse ilmaan köyden mukana, enkä siinä hämmästyksessä arvannut päästää köydestä irti. Tarpeetonta on kai sanoa, että nyt nousin köyden mukana aika vauhtia pitkin maston kylkeä. Noin 12 metrin korkeudella kohtasin alas tulevan tynnyrin. Tämä selittää kallonmurtumani ja katkenneen solisluuni.

Vain hiukan hitaammin jatkoin puolitainnuksissani nousuani ylöspäin pysähtymättä ennenkuin oikean käteni sormet olivat kahta rystyä myöten syvällä juoksupyörässä. Onnekseni tajuntani oli tällä välin palannut ja kykenin pitämään tiukasti kiinni köydestä kovista tuskista huolimatta. Kuitenkin, suunnilleen samalla hetkellä tynnyri lasteineen iskeytyi maahan. Sen pohja irtosi, ja lastin tyhjennyttyä maahan tynnyrille jäi painoa vajaa kymmenen kiloa.

Viittaan taas lomakkeen kohdassa 11 ilmoittamaani painooni. Arvannette, että nyt läksin kovalla vauhdilla putoamaan maston kylkeä myöten, ja siinä 12 metrin kohdalla törmäsin taas ylöspäin tulevaan tynnyriin. Tämä kohtaaminen selittää kaksi murtunutta nilkkaa ja säärieni ja alaruumiini avohaavat.

Tynnyrin kohtaaminen luojan kiitos hiukan hidasti alastuloani ja esti isompien vahinkojen syntymistä pudotessani työkalujeni päälle, joten onnekseni vain kolme selkänikamaa murtui. Ikävä kyllä, minun on vielä kerrottava, että siinä tuskissani työkalujen päällä maatessani ja kykenemättä nousemaan, ja katsellessani sitä 24 metriä suoraan yläpuolellani roikkuvaa tynnyriä menetin taas tajuntani, pyörryin.

Siinä sitten köysi pääsi irtoamaan kädestäni…

(Amerikkalaisesta lähteestä suomentanut Veikko, OH3MAF)

Comments are closed