Lahden iltaa

Muutama kymmenen vuotta sitten TV -ohjelmia tehtiin huolella ja harjoitellen.  Olin pelkästään ns. ulkotuotannossa, joka tarkoitti studioiden ulkopuolella tehtäviä ohjelmia. Kerran tehtiin sarja ”Hyvää iltaa” eri kaupungeista –  mm. Lahdesta.  Päivisin harjoiteltiin ja illat olivat vapaat. Olin jo silloin radioamatööri ja varsin aktiivinenkin. Yritin tietysti yhteyttä paikallisiin hameihin vaihtelevalla menestyksellä. Ei ollut ”ysiysiä” eikä ”ripiittereitä” mistä olisi löytänyt seuraa.

Kerran sovittiin Sepon OH3PF kanssa, että kokeillaan saadaanko qso aikaan välillä Lahti – Tampere.   Sepolla oli tehokas asema Tesomalla Tampereella kerrostalon ullakkokerroksessa, joten toiveita oli. Yhteyttä yritimme 2 metrin fm:llä.  Minulla oli Kenwoodin TR 2200 eli kideohjattu 1 W:n tehoinen ”kapula”,  joka oli tosin kooltaan lähellä tiiliskiveä. Äänimiesten ”murheenkryyni” eli Lahden pitkäaaltoaseman mastot seisoivat houkuttelevan näköisenä mäen päällä keskellä kaupunkia.  Ajattelin että tuolta varmaan yhteys syntyy kunhan kiipeän tarpeeksi korkealle. Jostain sain tietää piiri-insinöörin puhelinnumeron ja sain luvan kiivetä niin korkealle kuin haluan! Ei taitaisi nykyään onnistua.  Eikä muuta kuin toimeksi.

Tietysti olin varovainen kiivetessäni. Jostain sain valjaat, joilla saatoin kiinnittää itseni kun workin.  Mieleeni jäi ensimmäinen tasanne, joka on ehkä 10m:n korkeudessa. Kun ”turvalliselle” tasanteelle tullessani otin vähän rennommin, olin vähällä pudota mätien lankkujen läpi.  Mutta siitä sitten ylöspäin ja olin mielestäni jo lähellä huippua kun yritin kutsua Seppoa, mutta tuloksetta.  Joku paikallinen kyllä vastasi cq-kutsuun. Kun olin taas maan pinnalla, arvelin että olin ollut ehkä puolessa välissä mastoa.

Seuraavana iltana menin Tiirismaan asemalle. Kuulin että siellä maataso on  merenpinnasta laskien yhtä korkealla kuin pitkäaaltoaseman huippu. Lisäksi oli 250 m:n korkeudessa antenni joka sopi TR2200:n perään. Patukka-asemat Helsingissä ihmettelivät, että miten watilla voi kuulua niin hyvin!

Meitä amatöörejähän riittää joka lähtöön – Tiirismaan päivystäjäkin oli hami!  Kutsua en muista,mutta varmaan tunnistaa itsensä jos tätä lukee.

muisteli  Seppo OH3LS

Comments are closed