Maston nosto Hauholla

Pitkäaikainen radioharrastaja Pasi OH3CCP tunnetaan laajasti myös LA-taajuuksilla tunnuksella Kirnu. Tuo hänen tunnuksensa johtuu siitä, että hän asuu perheineen vanhassa meijerissä Hauholla. Lauantaina 21.8.2021 hän järjesti mastonnostajaiset. Talkooporukkaa paikalla oli kymmenkunta, pääosin lähialueen radioamatöörejä tai LA-harrastajia. Alkuvalmistelujen jälkeen paikallinen maanviljelijä saapui sovitusti paikalle traktorilla trukkipiikkeineen ja maston nosto alkoi. Se sujui hitaasti, mutta varmasti traktorin avustamana ja kahdella liinalla, joiden päässä olivat taljat. Sateesta ja uhkaavista pilvistä huolimatta masto oli pystyssä pari tuntia myöhemmin, harukset esikiristetty sakkeleilla ja taljaviritelmät poistettu.

Maston ulko-osa on pituudeltaan 12,5 metriä ja sisäosa 11 metriä. Maston päähän tuli alumiininen mastoputki, jonka pituus on 6 metriä, halkaisija 60 mm ja seinämävahvuus 5 mm. Putkea kääntää Kenpro KR-1000SDX -kääntömoottori, joka on kiinnitetty noin 1,5 metriä alemmas maston huippukohdasta ja kääntölaakereina toimii kaksi nailonholkkia. Maston huipulla on LA-harrastusta varten President Himalaya -vertikaali ja sen alla on kaksi yagia: venäläinen Antennae Debotin viiden bandin kompakti suunta-antenni DXer-206. Sen puomin pituus on alle kolme metriä, elementtejä on kuusi ja taajuusalue 20-17-15-12-10 metriä.

Tämän jo iäkkään alumiinisen kolmiomaston sivunpituus on 50 cm ja kulmaputken paksuus 50 mm. Masto on luultavasti Token tekemä. Mastosta puuttui saranajalka ja muutamia kohtia Pasi kertoi hitsanneensa puikolla.

 

Harusankkureita varten porattiin jo aiemmin halkaisijaltaan noin 10 cm reiät noin kahden metrin syvyyteen käsikäyttöisellä maaporalla. Nuo reiät täytettiin betonilla, niihin upotettiin lähes yhtä pitkät haruskiinnityskoukut ja lisäksi useita harjaterästankoja. Maston haruspisteistä kaksi on noin 12 metrin etäisyydellä ja yksi 7,5m etäisyydellä maston jalkakohdasta. Harukset kiinnittyvät maston alemman osan yläpisteeseen.

Peten OH3BNT käsikäyttöinen maapora toimi yllättävän hyvin. Alaosan hieman harallaan olevat terät pureutuivat hyvin maahan ja pienet kivet kulkivat terien välistä.

Harusvaijerit ovat ns.sähkötolppavaijeria, jossa on viisi teräslankaa ja kaksi alumiinilankaa, halkaisija n. 5,5 mm. Haruksissa on vähintään kaksi eristeosaa katkaisemaan staattisia sähkökuvioita. Vaijeriliitokset Pasi teki 6 mm sakkeleilla, joita liitoksissa on aina vähintään kolme kappaletta.

Maston jalkaosa on teräsbetonia, kooltaan 60×60 cm ja syvyyttä 80 cm. Alaosassa valua on noin 10cm korkeudelta kooltaan 80×80 cm. Valuun Pasi kertoi laittaneensa 6 kpl 50 cm pätkiä kierretankoa ( M20) ja hitsanneensa kierretangot raudoitusverkkoon.  Lupaprosessi oli hänen mukaansa hankala, koska kiinteistö sijaitsee museokaava-alueella. Luvan saamiseksi museovirasto piti vakuuttaa havainnekuvin mastosta. Lopulta hyvin valmistelluilla papereilla museovirasto myönsi luvan.  (Vihniontie, pdf)

Pasin OH3CCP, Peten OH3BNT ja Jarin OH3HVR lähettämistä kuvista ja kertomuksista muokannut Hannu OH3NOB.

Comments are closed