Rigi ja huuliharppu

Kokeilin hiljan ITE-laitetta, joka oli jo kauan ennen kännykkäaikaa rakennettu 2 metrin FM-käsikoneeksi.

Ostin laitteen aikoinaan Ikaalisissa, mutta en muista sen alkuperäistä tekijää.  Tein siihen neljännesaallon mittaisen antennin hylätystä mittanauhasta. Laitteessa on 3 kidekanavaa, joista 2 on ripiitterierotuksella ja yksi kanava on simplex.

Siinä ei ole ripiitterin avausääntä eikä aliääniä kun ne koneen rakentamisen aikana eivät vielä olleet tarpeellisia. Tuolloin harvoilla oli avauspiippaa radioissaan.  Sain Tampereen ripiitterin aikanaan kyllä sillä auki viheltämällä ja tuo vislaus oli hyvin yleistä silloin kun ripiittereitä tuli käyttöön 1970-80 luvulla.

Tuo toistimen avausääni (1750 Hz) on melko korkea, joten sen viheltäminen ei kaikilta onnistunut eikä minultakaan enää näin vanhemmiten.

kapula1  kapula2
Onneksi tuon avaustaajuuden saa helposti aikaan huuliharpulla!

Minulla on edelleen mökillä käytössä IC-225 autokone. Siinä on vieressä huuliharppu, johon on teipillä merkitty se sävel, jolla ripiitteri aukeaa. Taitaa olla vielä sellainen sävel, että syntyy sisäänhengityksellä.

Huuliharpulla ei silti synny aliääntä, joten ei sekään enää onnistu kuin Hämeenlinnan toistimella #%&? 🙂

Kotona on käytössä tr-7500, jossa piippa on, mutta ei aliääntä. Ryhdyin rakentamaan siihen aliäänikomponenttia, mutta se on kesken kun on ollut muuta tärkeämpää puuhaa ja projekti on tauolla.

73 Heikki OH3KRB

Comments are closed