ITE-kortti

Ensimmäinen QSL-korttini lähti liikkeelle omasta ”kirjapainostani”!

Olin nuoruudessani ollut vuoden Otavan kirjapainossa töissä Keuruulla ja nähnyt siellä, miten painaminen koneellisesti tapahtui. Ensimmäistä korttia suunnitellessani välähti mieleeni, ettei moisen lappusen tekeminen nyrkkipainossa mikään mahdoton konsti olisi. Sahasin sopivan kokoisen laudan palan ja liimasin sen toiselle sivulle palan linoleumia. Isän työvälineillä leikkelin maton pinnasta turhan pois ja niin syntyi oman QSL- kortin ensimmäinen painoversio.

Varsinainen painaminen tapahtui sitten kasviprässin avulla. Painolaatalle levitin painoväriä jollain rullalla tasaisesti. Sitten laitoin ohuen pahvilapun laatan päälle ja työnsin sen puristimen väliin. Sitten vaan annoin muutaman kierroksen puristusta ja kortti ulos puristimesta. Ensimmäinen QSL oli valmis. Olin silloin tyytyväinen ensimmäiseen tekeleeseeni ja hetkessä niitä syntyi nippu lisää. Kun kortit olivat riittävästi kuivuneet, kirjoittelin niihin lokistani tiedot pitämistäni yhteyksistä. Korttinipun sitten postitin painotuotteena Liiton toimistoon Helsinkiin QSL kiertoon.

Jälkeenpäin sitten sain palautetta epäsuorasti Nipalta OH2XK:lta. Joku amatööri kertoi minulle Nipan lausahtaneen, että kyllä Suomen maine nyt vallan kärsii omatekoisista ”ITE-QSL” -korteista, joita näkyy olevan liikkeellä. Ajattelevat vielä ulkomailla, etteivät herra Guttenbergin taidot ole tänne Pohjolan perukoille ehtineet, kun tällaisia postitellaan. Seuraavan QSL kortin painatin sitten ihan oikeassa kirjapainossa.

Alla oleva HA8WD-asemalle postittamani ITE-kortti palautui QSL-systeemin mukana tulleiden korttieni joukossa. Todennäköisesti kaveri ei ollut sikäläisen Unkarin liiton jäsen.

73 de Heikki, OH3KRB (ex oh1ea ex oh6ua)

iteqsl

Comments are closed