Säkkijärven polkka

eli Miten Säkkijärven polkka ja radiomiinat liittyvät toisiinsa?

Kun suomalaiset olivat jatkosodassa saaneet vallattua Viipurin, alueella tapahtui voimakkaita räjähdyksiä vaikka vihollisia ei ollut lähimaillakaan! Aluksi räjähdysten epäiltiin johtuvan aikalaukaistavista miinoista, mutta kun pioneerit löysivät räjähtämättömän panoksen ja lähettivät sen laukaisulaitteen tarkempiin tutkimuksiin, sen toiminnan huomattiin perustuvan radioaaltoihin:

Radiomiinassa oli kolme äänirautaa ja vastaanotin, joka vastaanotti 715 kHz:n taajuudella. Kun tällä taajuudella lähetti oikeaa kolmisointua, oikeassa järjestyksessä ja sopivin välein, ääniraudat resonoivat ja laukaisivat räjähteen.

Niinpä suomalaisille tuli kiire häiritä tai ainakin jotenkin estää oikeita kolmisointuja pommitaajuudella. Puolustusvoimilla ei ollut omaa, häirintään sopivaa laitteistoa, joten Viipuriin ajettiin Yleisradion lähetysauto. Sen lähetystaajuus viritettiin miinojen taajuudelle ja häirintämusiikiksi valittiin Säkkijärven polkka, koska siinä on paljon sointuja.

Niinpä Säkkijärven polkkaa soitettiin Viipurissa ilman taukoja, ympäri vuorokauden noin 1500 kertaa.

Tänä aikana vihollisen toki kuultiin lähettävän kolmisointujaan, mutta Säkkijärven polkan sointujen vuoksi laukaisulaitteet eivät resonoineet oikein, pommit  eivät räjähtäneet  ja tänä aikana suurin osa radiomiinoista saatiin purettua.

Kuva venäläisten radiomiinasta (Wikipedia):

640px-viipurin_radiomiinan_laukaisulaite

Edellä oleva kertomus on kovin yksinkertaistettu, mutta jos kiinnostuit asiasta voit lukea siitä tarkemmin täältä.

Hannu, OH3NOB

PS: Säkkijärven polkasta on monta versiota, mutta Viipurissa soitettiin Viljo Vesteristä:

Säkkijärven polkka, Vesterisen esittämänä.

Comments are closed