Kangasalan Radiokerho OH3ABN järjesti kahdeksannen ITE-tapahtuman sunnuntaina 29.3.2015 klo 8-10 SA.
Tapahtumapäivänä käytettyjä rigejä:
Hannu OH6MEC /i
Olin siellä minäkin … jos kohta ensimmäistä kertaa ja lähdöstä lahjakkaasti myöhästyneenä. Saldo jäikin vain yhteen kusoon, josta kiitokset OM Jormalle OH7TX/i Varkauteen. Kuvissa näkyy käyttämäni radioamatöörilaitteisto. Lähetin on vuonna 1988 Englannista rakennussarjana ilmaiseksi saatu Oner, kideohjattu 40mb/80mb ja kalustettuna Teko 3B-koteloon.
Ulostuloteho on noin 2-3 W käyttöjännitteestä riippuen. Onerin suunnittelija on tunnettu QRP-skotti, OM George Burt GM3OXX.
Vastaanotin on sekin englantilainen, hieman modifioitu Lowe HF-225, jota käytän myös DX-kuunteluun. Sen päällä on säädettävä aktiivinen suodin Autek Research QF-1A. Avain on ruotsalainen käsitehty pumppu, jonka XYL Eini antoi lahjaksi saatuani perusluokan luvan keväällä 1988. Antenni on noin 6m korkeuteen ripustettu inverted-V, syöttöpisteessään W2AU-baluuni.
Workin satunnaisesti ja yksinomaan 80 mb CW:llä – radiokalusto näkyy kuvissa ja olenkin oikeastaan /i koko ajan, hi!
PSE: muistakaa osallistua PUMPPURINKULAAN joka sunnuntai klo 1400 SA alkaen taajuudella 3558 kHz (varataajuus 3552 kHz). Toivomuksena siinä on workkia suhteellisen alhaisella nopeudella ja ennen muuta pumppuavaimella.
73 de Hanski OH6MEC /i
Kari OH5YW /i
Osallistuin ensimmäistä kertaa ITE-tapahtumaan. Kutsuna käytin Kouvolan Radiomuseon OH5K/i ja lähettimenä oli OH5BD:n 60-luvulla rakentama kaksiputkinen kideohjattu kokelaslähetin museon kokoelmista. Putkina 6J5 ja 6L6.
Antennina oli epämääräinen windomi, jonka sain tunerilla jotenkuten säälittävään vireeseen. Ensimmäinen CQ tuotti tulokseksi vain Lidlistä ostamani induktiolevyn summerin piippaukset. SWR ei tainnut sittenkään olla kohdallaan ;D
Toiseen kutsuun vastasikin jo OH5ASA ja heti perään muutama ITE-asema ympäri Suomea. Sitten alkoikin metallisen pääteputken musta maali kuplia ja otsonin käry levisi keittiöön saakka. Sähköt pois ja pillit pussiin. Tulihan sentään muutama kuso!
73 de Kari OH5YW
Timo OH1AZL /i
Workittu on taas!
Rakentelin uusista ideoista lähtien radion kokonaan uusiksi talven aikana. Ostin Kiinasta uuden DDS-VFO:n ja perustin radion rakenteen erillisiin kortteihin, jotka ovat pohjan emolevyssä liittimillä kiinni. Emolevyn alapuolella kulkevat sähköt, ohjauspiuhat sun muut tarvittavat signaalit. Jokainen kortti on vaihdettavissa.
Edelliseen versioon nähden tein merkittäviä uudistuksia. Lähetin ja vastaanottimet ovat välitaajuuden ja mikserin osalta erilliset. Rakenne vaatii tietysti erilliset kidefiltterit. Sain siitä huomattavaa etua. AGC on nyt sekä välitaajuudella että pientaajuudella. Pientaajuuskortilla oleva tasoilmaisin ohjaa molempia. Kun välitaajuusvahvistin on nupista säädettävissä, saan siitä kohinasalvan, joka myös toimii. Kaikki on tehty pintaliitososilla. Lähettimen teho on 10-15 W. Kehuvat hyvää ääntä! .-)
Rakensin halvoista osista (IRF510 x 8) linukan, josta saa noin 200 W kun ajaa 10 W sisään (kuva 2). Tietysti pep-tehoina. Toimii hienosti. Filttereitä on vasta 80:lle mutta paikkoja on muillekin.
Pekka OH1PP /i
Terve !
ITE 8 -tapahtumassa workin 6 watilla 4 CW- ja 6 SSB-asemaa ”MKARS 80” -radiolla. Laite on englantilainen rakennussarja, jota olen muutamilta osin modifioinut ja rakentanut sille sopivan kotelon, cw-avainnusosan ja koivumikrofonin.
Tnx es 73`s de Pekka OH1PP
Heikki OH3KRB /i
Osallistuin tapahtumaan veljeni Eeron oh6dn:n omatekoisella, pienellä 1 watin QRP-lähettimellä. Siinä on 2 transistoria, kideohjaus ja pelkkä cw. Asemia tuli työskenneltyä vain 4 kpl vaikka useampiakin oli äänessä. Kiteet eivät aina osu vasta-aseman kohdalle kun yrittää vastata heidän CQ kutsuunsa.
Vastaanottimena oli Icomin ic-735 siksi, että kuulin paremmin vasta-asemat sillä kuin vaikka ”metsäradioni” suoralla vastaanottimella. Radiokeli oli kohtalaisen hyvä koko periodin ajan. Aamuherätykseen tuli kuitenkin pieni kömmähdys kesäaikaan siirtymisen vuoksi 😉
73 oh3krb/i Heikki
Kauko OH6ND /i
Hei!
Tässä ovat itepäivänä käytetyt laitteet. Vasen, pienempi laite on Tipi, jonka tx on kideohjattu ja siinä on pelkästään CW. Oikealla on Kati 5/2 jossa on myös ssb käytössä.
Kummankin tx teho on n. 5 W akkujen varauksesta riippuen. Akut ovat laitteiden sisällä. Tipistä tulee jossain vaiheessa juttukin Radioamatöörilehteen.
73 Kauko OH6ND
Seppo OH3LS /i
Vuoden 2015 ITE:ssä kokeilin 2 transistorista ”kidekonetta”, jonka olin kasannut kokelasaikana vajaat 50 vuotta sitten. Huima, noin yhden watin teho workki yllättävän hyvin. Edellispäivänä testattiin OH3MY:n ja OH3KRB:n kanssa ja hyvin kuului suuntaan jos toiseenkin. Kun sitten taajuudella 3535 annoin sunnuntaiaamuna cq-kutsun, vastaus tuli Ruotsista SM7UDT:n taholta!
Pidettiin sitten SOCWA – qso kun molemmat olemme siihen kirjautuneet. Kutsuin cq up/dn ja Olli OH3UQ vastasi aika kaukana taajuudestani, mutta tarkoituskin oli että selaan bandia. Kokelasaikanahan se oli normaali käytäntö. Yhteyksi syntyi 9 kpl ja keli oli hyvä. Ajoitusta varhaiseen aamuun voitaneen pitää hyvänä.
Seppo OH3LS
OH1BS /i
Terve taas !
9 QSO:a tämänkertaisessa ITE -tapahtumassa ja tälläkertaa vain TX oli ITE. Kyynel M12 -replika, jonka rakentamiseen melkein koko viimetalvi tuhraantui. QSO:ja syntyi ihan kohtuullisesti 3 watilla ja ”kivellä istuen”.
Pisimmät QRB:t Naantalista Hossaan (oh1bgg) ja – Varkauteen (oh7tx/i). Hyvä ja tärkeä tapahtuma, koska se saa minutkin hereille jo ennen kello kahdeksaa 🙂 .
73 de simo / oh1bs/i
OH1UH /i
Tervehdys!
Kuva Ikaalisista Kyrösjärveltä. ITE8 -tapahtumasta myöhästyin tunnin kellojen siirron takia, hi. Yhteyksiä kuitenkin syntyi jonkin verran vaikka radiokelit olivat heikot pikkutehoille.
Rigeinä CW :llä AA- Peli + JUMA RX ja Prällä ja JUMA TRX2 DSB / SSB Dipoli antennina + Optima 55 Ah Akku + aurinkokennot 7 W. Järvenjäät vielä paksut noin 10 – 15cm.
Kiitos ite – tapahtuman järjestäjille Kangasalan kerholle ja vasta-asemille.
73 es QRP Never Die de OH1UH Kari
Jari OH6DC /i
Hei!
Oli mukava workkia taas ITE-tapahtumassa. Tämän vuoden varhaistettu aika oli kelien puolesta selvä parannus. Herääminen ajoissa vaati kyllä herätyskellon käyttöä, kun vielä kesäaikakin oli alkanut. Osallistuin tapahtumaan samalla rigillä kuin kaksi vuotta sitten ITE 6:ssa. Muuton takia kunnollista verstastilaa ei ainakaan vielä ole ja rakenteluprojektit ovat siksi tauolla. Vasta-asemia oli kivasti ja lokiin tuli yhdeksän ITE-kusoa.
73 de Jari OH6DC
(Toim. huom. Eräs esimerkki Jarin legendaarisista cw-avaimista! (Youtube))
OH2LZI /i
Tervehdys!
Osallistuin ITE-tapahtumaan muistaakseni neljännen kerran, pääosin samalla laitteistolla kuin aiemminkin. OH2LZI-asema on kompuuttereita ja mittalaitteita (oskilloskoopit, yleismittarit etc.) lukuunottamatta 100 % homemade, samoin antennit. Lisäystä on tullut Softrock SDR-pelien muodossa ja suunnitelmissa on jatkaa tällä linjalla kohti DDC/DUC-asemaa.
Tapahtuman aikana pidin 5 SSB-qsoa, enempään ei ollut mahdollisuutta kelin huononnuttua dramaattisesti. Tehoa oli abt 15 W, käytin lisäksi Voice Shaper-puheenprosessointisoftaa, mutta RF-clipperi ei suostunut toimimaan kunnolla (nyt on kyllä korjattu, kaiketi kylmä juotos !)
Oheisissa kuvissa näkyy asemakokonaisuus (kuva 1) sekä ITE-tapahtumaan osallistuneet laitteet erikseen (kuva 2)
Kuva 1: Alarivi vasemmalta Softrock SDR tranceiver 5 w out, doublesuper rx jonka päällä etupään filtteriyksikkö, vanha Advancen skooppi. Keskirivi vasemmalta: Z-match antennisovitin, 20 W MOSFET PA, SSB lähetin 5 W out, ylimääräinen preselektori HF-bandeille. Ylärivi: 6 m transvertteri (pystyasennossa, vain mittari näkyy), toinen Softrock SDR transceiveri
Kuva 2: ITE-laitteet erikseen, huomioitavaa todella omatekoinen ulkonäkö, samoin vanhojen laitekoteloiden uudelleenkäyttö eli kierrätys. RX (alimpana): kaksoissuper 8 MHz/460 kHz, H-mode 1. sekoittaja, 12 ja 8 kiteen ladder-filtterit 1.välitaajuudessa SSB:lle ja RTTY:lle. SSB-TX (ylh. oikealla): tavanomainen filtteriratkaisu (12.2 MHz), RF-clipperi, pääteaste 5 W 5 bandille, lisäksi 170 Hz FSK-avainnus RTTY:lle. Lineaarinen PA (ylh. vasemmalla): 2 x RD16HHF MOSFET vahvistin, output 15 – 20 W.
Kuvan 2 laitteisto käytössä pääasiassa RTTY-kilpailuissa ja SSB:llä ITE-tapahtumissa. Muuten operoin nykyisin SDR-rigeillä (PSK31, JT65-HF modet)
Antenneina Inv-L 80 mb:lle, 1/4 lanka-GP 40/30/17 mb:lle sekä Al-putki GP:t 20/15/10 mb:lle
73 de OH2LZI / Heikki
OH2BGX /i
Hei!
Olin mukana jo aiemmin ITEssä käyttämälläni kalustolla eli JUMA-RX sekä vastaanottimena että lähettimen VFOna. Lähettimen 4W:n pääteasteena RA:ssakin esitetty Kurppa.
Kuvassa alimpana Kurppa, keskellä JUMA-RX ja ylimpänä antenninviritin. Antennina toimi end-fed.
Aikaa meni alussa hapettumavian etsinnässä, mutta muutaman kuson ehdin kuitenkin pitää. Laitteistosta piti sanomani, että CW-kusoja voi pitää bandeilla: 136kHz, 472kHz, 1.8MHz, 3.5MHz ja 7Mhz.
73 de Heikki OH2BGX /i
Oiva OH3MY /i
Osallistuin ITE- tapahtumaan nytkin ”Metsäratijolla” vm. 1984 by OH3FG. Kideohjatusta lähettimestä lähti tehoa dipoliantenniin n. 1 W ja vastaanotin on ns. ”suora superi”.
Radiokeli oli kohtalaisen hyvä, mihin vaikutti tapahtuman siirto aikaisemmaksi
Yhteyksiä kertyi Kangasalta 9 kappaletta. Pisin yhteys oli Lassen OH1BGG asemalle Suomussalmen Hossaan. Kaikki muut yhteydet olivatkin /i-asemiin, joista mainittakoon mm. Seppo OH5LP /i, Jorma OH7TX /i ja Simo OH1BS /i (Kyynel replika).
73 de Oiva OH3MY /i