Kangasalan Radiokerho OH3ABN järjesti ITE 11 -tapahtuman sunnuntaina 26.3.2018 klo 9 – 11 SA.
Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin jo 10 vuotta sitten marraskuussa 2008!
Tapahtumassa käytettyjä rigejä:
Jukka OH3NLP/i
Ensiksi tärkein: Kiitos kaikille ite-qsoista!
Muutaman kerran on tarkoituksenani ollut osallistua ITE-tapahtumaan, mutta aina tavalla tai toisella asia on unohtunut tai sitten jotain merkityksettömiä esteitä on ilmaantunut. Tällä kertaa pääsin rientoihin mukaan. Yhteyksiä muodostui ihan mukavasti ja enemmän kuultiin kuin workittiin, joka on hyvä asia. Aktiviteettia siis oli ja jotain jäi vielä hampaankoloonkin.
Aluksi käytössä oli tuttu ja turvallinen ”Metsäratijo”. Olen modifioinut TX:n kytkentää siten, että kiteen tilalla on 3.58 Mhz keraaminen resonaattori. Resonaattori ”venyy” kyllä koko CW-alueen lävitse, mutta tässä laitteessa kapasitanssidiodilla saatava säätöalue on noin 10kHz, joka ”esiasetellaan” sisältä trimmerikonkalla. Nyt alue oli 3.550-3.560 MHz. Täytynee muistaa säätää laite alemmas seuraavaa kertaa varten, koska itsekin radioamatööriuraa aloitellessani hankin kiteitä 3.520 MHz:n ympäristöön, kuten varmaan moni muukin.
Loppupuoliskon workin homemade ”RUKA-1”-rigillä. Laite perustuu löyhästi N1HFX:n Rose-80-kytkentään. Lisäksi rigiin on lisätty jonkinmoinen AGC, taajuuslaskuri ja S-mittari. 5W out, IF: 2.4576MHz. Tämän rigin VFO kattaa koko CW-alueen, joten pääsin workkimaan myös hieman alemmas.
Alla olevassa kuvassa ITE-setup: Vasemmalla Metsäratijo päällä ja Ruka-1 alla. Kentin avainnusosa on kasattu rakennussarjasta ja el-bug ”CMOS-keyer” on ainakin ite-koteloitu, hi.
Vilho OH6QR/i
Tervehdys!
Olin minäkin tapahtumassa mukana. Laitteet olivat noviisi-tx 1960- luvun alkupuolelta. Rx oli ”puolijohteistettu vastaanotin”, mallia OH2GF, 1970- luvulta. Kusoja syntyi 8 kpl, kaikki cw:llä. Parasta kaikessa oli qso Jukan, -2GF:n kanssa, hän kun on tuon vastaanottimeni suunnittelija. Vain AF-vahvistin on kopioitu muualta.
Kiitokset järjestäjille ja osallistujille!
Timo OH1AZL/i
Hei taas, täällä ollaan!
Tämänvuotisessa tapahtumassa risoi oikein tuelta aika. Kellojen siirto tunnilla tarkoitti, että piti herätä todellisuudessa kahdeksaksi. No, ei siihen aikaan ollut muuta porukkaa kuin kontestiväkeä bandi pullollaan.
Yllätys, yllätys, radio ei lähettänyt mitään. Kuunteli kyllä. No, eilen se toimi vielä. Ei ole ensimmäinen kerta kun radio laukeaa ITE-päiväksi. Otin sitten hyllyltä pölyn keskeltä edellisen projektin. Se sitten toimikin. Siinä on vaan tehoa paljon vähemmän ja uusi pikkulinukka tuntui aika olemattomalta. Sain tehoja ulos 30-40 wattia kuitenkin SSB:llä.
Panen muutaman kuvan. Itse suunniteltu, tehty ja testattu.
ITE-2018-1 Tällä workittiin. Ihan kelpo radio. Taajuudet 80 ja 20. Tehoja lähtee noin 10 wattia. Kuvassa se on viimeistelyssä vuonna 2015.
ITE-2018-2 100 W linukka, jonka tein viime syksynä valmiiksi. Kuvassa se on toimintakunnossa. Bandifiltterit vaihtuvat automaattisesti, jos käyttää välikaapelia. RF-VOX toimii ja jos ajaa ihan pienellä teholla, PTT-linjasta ohjaus sisään.
ITE-2018-3 Linukka työn alla. Bandifiltterit (Cauer-tyyppiset) paikallaan, mutta ohjauslogiikka ja releistys vielä vaiheessa. Sisäänmenotehossa on 3 dB:n vaimennin kun inputtia on enemmän kuin 10 wattia.
ITE-2018-4 SE radio, jolla piti workkia. On toki toiminut ja kusoja pidettu paljonkin, mutta nyt on joku piuha poikki, irti tai pikkuliitin hapettunut. Radiossa 6 bandia, automaattinen filtterien vaihto. Ulos tulee 15 wattia SSBpep. Huomatkaa miten hirveä johtohässäkkä radiossa on kun kaikki sähkösyötöt, ohjaukset, kontrollit ym piuhat on kytketty. Niitä ei voi laittaa minnekään piiloon. Tai voi, mutta …
Seppo OH3LS/i
Pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kokoamaani SW-80 tranceiveriä.
Kangasalan aktiivit oli kohta workittu. Sitten huomasin, että rigin 30 kHz:n siirtymismahdollisuus bandilla ei riittänyt mihinkään kun vasta-asemia olisi ollut cw-bandin keskivaiheilla. Puute on nyt jo korjattu, mutta siihen hätään en ryhtynyt juotoshommiin. Keli oli kohtalainen ja parani loppua kohden. Qsoja tuli kymmenkunta. Palataan asiaan vuoden päästä!
Heikki OH3KRB/i
Tämän qrp laitteen käytöstä minulla on mukavia muistoja Ikaalisista Markan saaresta. Olin saanut luvan majoittua työkollegani K. Kallin puolisonsa kanssa omistamaansa Kyrösjärven Markan saareen. Kesälomallani menin saareen silloisella inkkarikanootillani mukanani teltta ja muut viikon majoittumisen välineet. Pystytin sopivaan paikkaan saaren rantapöheikköön teltan ja 80 metrin dipolin ja kokeilin ”telttakämpässäni” bandin kuuluvuutta. Annettuani cq-kutsun tuli kohta vastaamaan paikallinen hami Matti OH1UJ, jonka kanssa olin sopinut päivittäisen cw-tapaamisen. Raportit olivat 599 ja kohta renkaaseen liittyi Ilkka OH9DS samasta kaupungista. Kuulumisten kertominen on hieman hidasta sähköttäen, mutta kavereille kyllä selvisi, että minulla on kaikki hyvin. Toinen huvittava ja ehkä hieman vaarallinenkin kokemus oli se, kun olin kanootilla liikkeellä Kyrösjärvellä ja nostin kanootista leijalla ylös 40 metrin päästä syötetyn pitkälangan. Vastaanotto sujui hyvin, mutta yllättävä tuulenpuuska irrotti antennin kiinnityksen kanootin kyljestä. Tuuli kuljetti antennia kaupunkia kohden ja siellä olevia korkeajännitelinjoja kohden. Kun antenni ja leija ehtivät linjalle näin vain pikaisia leimahduksia ja pitkälankani paloi pätkiksi. Tietooni ei tullut että olisi mitään vahinkoa siitä kyläläisille aiheutunut! Käytin riginä 1 W:n kideasemaa, jossa on myös suoran sekoituksen vastaanotin. Sen olen rakentanut jo 1980-luvulla Ikaalisissa. Vastaanottimen kytkinkaavassa olen mukaillut kahta eri lähdettä. Toinen on ruotsalaisen ”vipusen” QTC 2/1981 artikkelin ”CW-tranceiver med break in” sovellus ja toinen lähde oli Hannun OH3VJ:n artikkeli RA 6/73 ”Kevyt kenttärigi”, jossa oli selostus kapasitanssidiodin käytöstä vfo:ssa. TX on sovellus ”Kevyttä kenttärigiä” sekä osin Osmon OH2DZ:n artikkelia RA 6-7/1979 ”Satasella ääneen” sekä osittain myös OH3FG:n artikkelia RA 9/1984 ”Metsäratijo”. Noissa kolmessa artikkelissa mainitut 2-transistoriset 1 W:n lähettimet ovat miltei samanlaiset, ainoastaan valitut komponentit hieman vaihtelevat. ITE-tapahtumassa pidin qrp-rigilläni vain kolme paikallista yhteyttä -3HHO, -3MYja -3LS:n kanssa. Loppuaika meni seuratessa muiden työskentelyä Icomillani.
OH1UH/i
Tervehdys!
ITE 24.3.18 meni aika hyvin täällä Pirkanmaalla. Yhteyksiä syntyi sekä cw:llä että fonella aina OH8-piiriin saakka, hi.
Rigeinä täällä oli 2W DSB Prällä ja Tunturi / Metsäradio 2W cw:llä. Ensi vuonna voisi ajatella siirtää ajankohtaa vielä myöhäisemmäksi, sillä keli muuttui paremmaksi puolen päivän jälkeen.
Kuvassa 1 on Tunturiradio ja aurinkopaneli, kuvassa 2 on DSB Prällä ja Tunturiradio.
Simo OH1BS/i
Terve taas!
Voiko homemade-laitteesta tehdä replikan? Tällä kertaa workin nimittäin sellaisella eli kokelaslähettimeni ”uustuotantoversiolla”. Se on Osmo A. Wiion kokelaslähetin mallia RA 2/1961. Vastaanottimena oli FuG E10L -pitkäaaltovastaanotin, jonka edessä oli ITE -konvertteri 80 metrin bandille. Seitsemän (7) QSO:a kokelastyyliin kivillä (4kpl) istuen. Kyllä kannatti laittaa kello soimaan.
Kiitos!
(Kuvaa klikkaamalla kytkentäkaavio aukeaa suurempana uuteen välilehteen.)
Kari OH2NAS/i
Tässä lyhyt ITE-raportti omalta kohdaltani. Liitekuvissa näkyy ITE-aseman kokoonpano, ensimmäisessä RX. Nimitin sen aikoinaan ”Aatun Kyyneleeksi”. Ajatuskulkuni oli, että jos Wehrmacht olisi tehnyt oman mallinsa Kyyneleen pohjalta, olisi siinä ehkä käytetty avaruuslatausputkea RV2,4P45 ainakin vastaanottimessa. Tuolle putkelle kun riittää n. 30 V anodijännite. TX on mallia Talvisota 70 eli XTAL, 66 oskillaattorina ja 807 pääteasteena. Kuvassa näkyvän TX:n ulostuloteho oli n. 6 W. Perässä oli piisuodin, antennina LK99.
ITE-tapahtumaan ei-osallistuneina laitteina on vasemmalla Helvarin ”Kippariradion” AHE 5001 m. 1949 RX, sen vieressä LK99:n päätevastus ja sovitusmuuntaja näytillä ja ylinnä kuvassa AKIn VFO. Sitä olen kiteiden sijasta käyttänyt AHE:n ohjaimena.
ITE-tapahtumaa edeltäneinä parina päivänä testasimme aseman toiminnan OH3KRB:n, OH6FA:n ja SM2AVQ:n kanssa. Varsinaisia /i-qsoja syntyi kaksi, ensin Kain, OH6EFH ja sitten Sepon, OH3LS/i kanssa. Joitain muitakin asemia sain kuuluviin, mutta 6 W teho ei tainnut riittää.
Kiitokset Kangasalan kerholle tapahtuman järjestämisestä, vuoden kuluttua touhutaan jälleen!
(Vasen kuva aukeaa klikkaamalla suurempana uuteen välilehteen.)
Oiva OH3MY/i
Olin mukana ITE- 11 tapahtumassa vm. 1984 ”Metsäratijolla” niinkuin monasti ennenkin. Radiokeli oli kohtalaisen hyvä ja sain rigin 1 W teholla ja dipoliantennilla tapahtuman kuluessa yhteensä 8 QSO:a paikallisten lähiasemien lisäksi kuutos- ja seiskapiireihin asti.
Kaikki workitut yhteydet olivat ITE- asemien kanssa. Vasta-asemia oli mukavasti äänessä, mutta ”kivellä istuen” ei kaikkia pysty tavoittamaan vaikka muutama cw-alueen kide olikin käytettävissä.
Kiitokset kaikille vasta-asemille mukavista ITE- QSO:ista!
Kuvaa klikkaamalla kytkentäkaavio aukeaa suurempana uuteen välilehteen.
Jari OH6DC/i
Tervehdys ja onnittelut kymmenvuotiaalle ITE-tapahtumalle!
Riginä tällä kertaa oli portable-käyttöön rakentamani simppeli 100mW/1W transceiveri 80 metrille. Huonon kelin takia jouduin käyttämän kokonaista wattia. RX:ssä on suorasekoitus SA612 mikserillä. TX:ssä päätekivenä on 2N3866. VFO:ssa kokeilin ensi kertaa monikierrospotikkaa. Virtalähteenä on kahdeksan AA-patteria rigin sisällä. Rigin vieressä on seitsemällä ledillä toteutettu taajuuslaskuri mallia PA2OHH. Avaimena käytin ranteeseen kiinnitettävää ryssänbugia.
Kiitos ja kuullaan taas ITE:ssä!