ITE 2 -tapahtuma

Kangasalan Radiokerho OH3ABN järjesti ITE 2 – tapahtuman sunnuntaina 15.3.2009.

ITE 2 -tapahtuman rigejä:

Oiva OH3MY /i

Minulla oli ITE-tapahtuman sähkötysosassa riginä 80-luvun puolivälissä rakentamani ”METSÄRATIJO” (by oh3fg, RA 9/84), tehoa n.1 W ja antennina G5RV. Pisin yhteys oli kahdeksikkoihin Ylivieskaan. Tapahtuman puheosassa olin äänessä pari vuotta sitten rompetorilta ostamallani Home-Made cw/am-lähettimellä, jonka tekijästä tai käyttöhistoriasta minulla ei ole mitään tietoa. Kymmenputkisen lähettimen pääteputkena on 807 ja se muistuttaa kovasti ”Harrastelijan Radiokirjassa 1950” esitettyä 50 W amatöörilähetintä. Antennina käytin 80 m:n puoliaaltodipolia ja vastaanottimena oli VRLK. Kiitokset mukavasta tapahtumasta minkä ansiosta oheisessa kuvassa näkyvät ja edellä selostetut rigit tuli kaivettua esille ja pääsin niillä ääneen.

Simo OH1BS /i
Tällä kertaa olin mukana ”Ananasmurskaradiolla”. Kytkennältään transceiver on Pixie terästettynä 700 Hz:n TX/RX – shiftillä ja ”unijunkkari -myötäkuuntelulla” (Unijunctiontransistorilla toteutettu myötäkuunteluoskillaattori). Teholähteenä oli 8kpl Nimh -kennoa purkin pohjalla, Pout 0.8W. Radion ainoa nuppi on sähkötysavaimen nuppi. Sähköt menevät päälle, kun kuulokkeet kytketään. Kide pitimeensä, antenni BNC -liittimeen ja eikun CQ:ta tahkoamaan! Jälleen hieno tapahtuma ja paljon ITE -asemia äänessä!

Heikki OH2BGX /i
Tällä kertaa ITE-tapahtumassa vastaanottimeni oli Juma-RX ja lähetin oli 4 W Kurppa, joka sai ohjauksen Juma-RX:ltä. Laitteet ovat itserakennettuja ja Kurppa itse suunniteltukin. Julkaisin artikkelit laitteistosta kesän 2006 RA:ssa. Antenni 20 m lanka ja toimin akun varassa.

Jari OH6DC /i
Rigini oli kotitekoinen kahden bandin trx (http://oh6dc.cw.googlepages.com/dualbandqrptransceiver). Siinä on BC-kaksikkosäätökonkkaan kytketty kaksi erillistä vfoa (3,5 ja 7 MHz). RX on suora sekoitus diodirenkaalla ja audiofiltterillä. TX:n pääteasteena on 2N3553 ja 12 voltilla tehoa lähtee ulos 1W. Alipäästösuotimet on erikseen molemmille bandeille. Bandin vaihto tapahtuu kytkimellä ja takaseinän liittimien paikkoja vaihtamalla. Rigin kytkentä perustuu aika suurelta osin W7EL:n klassikkoartikkeliin ”An optimized QRP transceiver” (http://www.arrl.org/tis/info/pdf/93hb3037.pdf).

Kauko OH6ND /i
Sekä RX että TX on itse suunniteltu ja tehty. Käyttämäni TX on kiteellä ohjattu. Sisällä on kaksi kidettä ja jos niistä ei kumpaakaan ole kytkimellä valittu, niin silloin voidaan käyttää ulkopuolisessa liittimessä olevaa kidettä. RX on superi, jonka välitaajuus on 8 Mhz. Välitaajuussuodin on kolmella kiteellä varustettu. RX:n herkkyys on -120 dBm ja virrankulutus 36 mA. TX:n teho omilla sisällä olevilla akuilla on noin 1.5 W. Akkujen nimellinen jännite on 9.6 V, joten niitä voi ladata vaikka auton akusta sarjavastuksen kautta. Tapahtumassa käytin taajutta 3.510 MHz.
Toisessa kuvassa ovat mukana myös automaattiavain ja pumppu, toisessa on jo asteikko valmiina:

Juha OH5SH /i
Lähettimenä oli itse tehty ”Tuna Tin 2” -kytkentäkaaviosta rakennettuna ns. ’dead bug’-tyylillä (julkaistu esim. netissä), mutta asennettu esikuvastaan poiketen sardiinirasiaan. Transistorit 2 x 2N2219, kideohjaus. Input 0.48 W. Antenni oli 30 m random wire antennivirittimen kautta. Vastaanotin oli Lowe HF-225. Tällä värkillä voi pitää 3.5 MHz QSOja ainakin Etelä-Suomen mittakaavassa. Tällaisella tapahtumalla saa mukavasti leppoisaa kotimaan CW-aktiviteettia bandille.

Pekka OH1PP /i
Pidin ITE-tapahtumassa LSB-qsoja itse tehdyllä 2 W:n transceiverilla. Rakensin 80-luvun lopulla transceiverin, jonka on suunnitellut Ricardo EA3PD. Kytkennästä Norbert DJ6ZP kirjoitti artikkelin CQ-DL 3/1987 lehteen. Ostettuamme patikkaretkiä varten Trangia-keittimen astioineen, jäi pakki joutilaaksi. Siinä oli mukana kannen alle jäävä lautasosa, jota oli helppo käyttää nuppien ja liittimien sekä korttien kiinnitysalustana. Sisältä radio on melkoinen risukasa, mutta varustettu KVG:n XF9B kidefiltterillä. Pakilla voi edelleen keittää kahvit, kun avaa kaksi reunan läheidyydessä olevaa ruuvia ja poistaa romppeet sisältä yhdellä nostolla!

Tapio OH1CY /i
ITE-tapahtumassa lähettimeni oli TX MEK T1, itse rakennettu v. 1981. MEK on ollut käyttämättömänä hyllyssä melkein 27 vuotta, hauska oli sillä taas workkia! Kahdella kiteellä oli hieman vaikea löytää häiriötöntä taajuutta, mutta yhteyksiä syntyi kuitenkin. Vastaanottimeni oli Kenwood TS 570D ja antenni 42m lanka. (MEK T1:n kytkentä on esitetty RA 6-7/1979 ss. 181-189).

Jukka OH4MFA /i
Rigini ITE-päivänä oli Elecraft K2, itse koottu. Teho oli 5W ja antennina oli 10 m killua sisällä, parvekkeen teräsrunko vastapainona.

Vilho OH6QR /i
Osallistuin tapahtuman CW- ja SSB -osiin. CW – osassa lähettimen input oli 15 W, putkina EL86 + EL95. Vastaanotin oli kolmeputkinen 6U8 + 6U8 + 12AT7. Nämä on rakennettu alun perin RX 1959 ja TX 1961, mutta kun ajan myötä niistä oli otettu komponenttejä uusiin projekteihin, niin ne on kunnostettu 1990-luvulla osin uudemmilla komponenteilla. Kytkennät on säilytetty alkuperäisenä.
SSB -osassa rigini oli SSB/CW tranceiveri, valmistusvuosi 1985. Kaksoisbalanssoidut sekoitusasteet RX/TX 2 x BF981, 9MHz kidefiltteri, vt-asteet 3 x BF981, bal.mod/demod on TA7320 -ic ja pt pa TBA800. Tx PA 2SC1945. LSB, USB, CW. Ritti on. Tehoa lähtee max 4W, voi säätää pienemmäksi tarvittaessa ALC-asetuksella. Suunniteltiin aikoinaan radioksi ”kolmen patterin kisaan”, jossa sääntöjen mukaan workittiin kusoja niin kauan kuin 3 litteää taskulampun paristoa antoi virtaa, paristoja ei saanut vaihtaa. Antennini oli dipoli.

Heikki OH3KRB /i
Käytin lähettimenä 1 W:n kideasemaa, jossa on myös suoran sekoituksen vastaanotin. Sen olen rakentanut jo 1980 luvulla Ikaalisissa. Vastaanottimen kytkinkaavassa olen mukaillut kahta eri lähdettä. Toinen on ruotsalaisen ”vipusen” QTC 2/1981 artikkelin ”CW-tranceiver med break in” sovellus ja toinen lähde oli Hannun oh3vj:n artikkeli RA 6/73 ”Kevyt kenttärigi”, jossa oli selostus kapasitanssidiodin käytöstä vfo:ssa. TX on sovellus ”Kevyttä kenttärigiä” sekä osin Osmon oh2dz:n artikkelia RA 6-7/1979 ”Satasella ääneen” sekä osittain myös oh3fg:n artikkelia RA 9/1984 ”Metsäratijo”. Noissa kolmessa artikkelissa mainitut 2 transistoriset 1 W:n lähettimet ovat miltei samanlaiset eli valitut komponentit vain hieman vaihtelevat. Naapurini Risto oh3hho tuli ääneen myös ja keskityin sen jälkeen kuunteluun Icomilla, kun Riston signaali oli liikaa suoralle rx:lleni. Antennimme ovat 10 metrin päässä toisistaan. Mukava tapahtuma jälleen!

Seppo OH5MN /i
Käytin ITE-tapahtumassa seuraavaa kalustoa:

Lähettimessä on sekoitus-vfo (kide 5.7 MHz ja vfo 2.2 MHz) sekä taajuuskertojat kaikille bandeille 80 – 10m. Pääteasteessa on 2 kpl 6146B:tä ja lähtötehoa 100W. Modena siis vain CW, avaimena on ITE-tehty näppäimistöavain.

Vastaanotin on yksinkertainen superi:
http://personal.inet.fi/koti/oh5mn/hfrx.htm

Taajuusnäyttönä on 70-luvun mallinen binäärikoodattu taajuuslaskuri:
http://personal.inet.fi/koti/oh5mn/fqct.htm

 

Mika OH3KLJ /i
Tällä kertaa riginä oli JUMA TRX-1 ja omavalmisteinen antennituneri. Pääteasteena oli 100 W:n modifioitu linukka, siitä voi lukea lisää lisää RA 5/2008, sivut 12-14.

Ilmari OH2FBX /i
Meinasin myöhästyä koko tapahtumasta, mutta ihan kiva puolituntinen! Lähettimeni oli Kyynel ITEX ja vastaanotin Icom.

 

Jukka OH2MEE /i
Kymmenkunta cw-qsoa pelkällä Geloson VFO 4/104:llä ! Perään oli kytketty antennisovitin ja output n. 0,5W. VFO on Siggen/OH0NI:n 60-luvun alussa rakennussarjasta kasaama ja se siirtyi minulle vuonna 1966. Vaikka VFO oli käyttämättä yli 40 vuotta, se lähti workkimaan virtalähteen kunnostuksen jälkeen fb. Seuraavaan ITE-tapahtumaan on tarkoitus rakentaa perään ”klassinen” 807-pääteaste. Hieno tapahtuma! Kiitokset järjestäjille!

Heikki OH7ND /i
Pidin kusoja Pornaisista itsekasatulla Juma TRX-1 transceiverillä, lähettimen teho oli säädetty 4 W:iin. Antennina oli sarjaresonanssiluuppi.

Heikki OH2LZI /i
Asemakokonaisuus Espoossa on PC-laitteita lukuunottamatta 100% homemade, seuraavana detaljit:

Modulaarinen lähetinketju, jossa:

1. SSB-generaattori, if = 10.050 MHz, 4-pole xtal filter, rf-clipperi, another 4-pole xtal filter, output abt 100 mW. Generaattorissa myös carrier-oskillaattorin FSK-avainnus RTTY:ä varten (95 % aktiviteetista ko. modella)
2. Transvertteri bandeille 160 m – 10 m, SSB/FSK in, DDS-VFO in, 0.5 W out
3. MOSFET PA (2 x IRF510), output 20 W on 80mb, < 10 W on 10 mb (tarvitsisi vielä jatkokehitystä ja modifikaatioita !!!)
4. AD9851-DDS-VFO sisäänrakennettuna vastaanottimeen (kts. alla), erillinen oskillaattori, mutta trakataan RX-oskillaattorin kanssa

Modulaarinen vastaanotin, jossa:

1. Perusvastaanotin, 1st if = 8.000 MHz, homemade xtal filters, 12+4 poles for SSB, 12+6+4 poles for RTTY (800 Hz BW), H-mode sekoittaja, Mackhinson-type postmixer vahvistin, kaksoissuper, 2nd if abt 500 kHz
2. Preselector/etuvaimennin/etuvahvistinyksikkö, jossa bandikohtaiset filtterit , mukana myös huff-puff-stabiloitu BFO-oskillaattori, jossa Clapp-vfon n. 20 MHz:n signaali jaetaan lopputaajuudelle (drifti riittävän pieni jopa WSPR-modelle)
3. PC-ohjattu DDS-oskillaattoripari (AD9851 ja AD9951), jälkimmäinen vastaanottimelle, säätö joko hiirellä ruudun käyttöpaneelista tai RX:n etupaneelista nupilla, joka pyörittää optista enkooderia (komponentit PC-hiirestä)

 

Comments are closed