ITE 6 -tapahtuma

Kuudes ITE-tapahtuma järjestettiin sunnuntaina 31.3.2013 klo 11 – 13 SA.

Tapahtumassa käytettyjä rigejä:

Heikki OH3KRB /i
Osallistuin tällä kertaa ITE-tapahtumaan rakentamallani pienellä kahden transistorin lähettimellä. Laitteessa on 5 x 10 cm kuparoidulle pertinax-levylle juotettu komponentit etupäässä omista johdoistaan vain levyn kuparipuolelle. Kevyet komponentit pysyvät paikoillaan hyvin pelkästään omien kytkentäjohtojensa varassa. Kytkentä on näin helppo toteuttaa kun ei tee sitä liian ahtaaksi. Transistori 2N2222 on kideoskillaattorina ja 2N1711 on pääteaste, josta ulostulo on noin 0,4 wattia dipoliin. Komponentteja on levyllä vain 17 kpl, joten laitteen kasaa helposti yhdessä illassa.

Vastaanottimena käytin Icom-735 radiota ja työskentelin sillä kolme paikallista yhteyttä oh3hho/i, oh3ls/i ja oh3my/i hyvin raportein. Lisäksi pidin yhteydet oh6dc/i ja oh6gsr/i kanssa.

Muitakin asemia kuulin, mutta kun kiteiden taajuus ei aina osunut kohdalle, niin vasta asemat eivät huomanneet selata riittävästi sivuun ja pienitehoista signaalia ei kovin sivusta helposti silloin huomaa. Lisäksi paikkakunnan kolme muuta ITE-asemaa antoivat oman säväyksen työskentelyyn kun piti lisäksi arvioida kuinka pahasti mahdollisesti häiritsi naapurin työskentelyä. Asun oh3hho:n seinänaapurina ja antennimme ovat melko lähekkäin toisiaan. Yhden yhteyden pidin Sepon oh3ls/i kanssa siten, että olimme molemmat kiteidemme kanssa reilusti eri taajuudella. Lisähankaluus syntyi tästä sitten itselleni kun piti harjoittelematta siirtää omalla vuorolla Icomin vfo omalle taajuudelle oman annon seuraamiseksi. Icomissa on onneksi riittävästi muistipaikkoja, joiden käyttö vaatii jonkinlaista sorminäppäryyttä ja etukäteisharjoittelua. Myötäkuunteluun olen liiaksikin tottunut samoin kuin siihen, että yhteydet yleensä pidetään samalla taajuudella.

Kaiken kaikkiaan oli jälleen mukava ITE tapahtuma !

 

Mauri OH3HTI /i
Osallistuin ITE-tapahtumaan koti QTHsta Valkeakoskelta, antennina oli W-8010 trappi/perhosdipoli.

Radiona käytössä oli lautaan rakentamani Juma TRX-1, joka sai virtansa verkkolaitteesta. Retkikäyttöä ajatellen lautaan on kuitenkin lisätty 5,3 Ah li-ion kennot.
Muutaman kuson aikana oli käytössä oli myös itse tehty lineaarinen vahvistin, mikä perustuu eb104-kytkentään (http://www.ab4oj.com/dl/eb104.pdf) , joka Juman 5W ohjauksella antaa tehoa ulos noin 300W.
Kiitokset tapahtuman järjestäjille ja muille osallistujille!

 

Seppo OH3LS /i
Radiokelitarkkailu ennen ITE-tapahtumaa antoi melko huonon ennusteen tempaukselle, koska 99-porukkakin jäi osittain kohinan alle. Tilanne oli kuitenkin parempi kuin luulin, sillä kusoja tuli toistakymmentä. Vanha kokelasajan kideohjattu 2-putkinen lähetin ja ICOM-vastaanotin toimivat yhdessä mukavasti.Muillakin kidetaajuudella työskenneillä tuntui olevan sama ”vika” kuin minulla eli QSY ei tahtonut millään onnistua. Tranceiver-aika kun on opettanut siihen, että ollaan automaattisesti samalla jaksolla. Yritin ja onnistuinkin saamaan vasta-asemia siirtymään omalle kidetaajuudelleni, jotta yhteydet onnistuivat.

 

Kari OH1UH /i
Kiitos kivasta ITE-tapahtumasta, olin äänessä kolmella erí ITE-ratiolla:
– Roklotin vm. 1980 80mb SSB
– Prällä vm. 1970 80mb DSB
– JUMA TRX2 2012 80-40 mb SSB/CW

Antennina oli 5m alumiinimastoon nostettu 40-80 puoliaaltodipoli. Asema oli sijoitettu Ikaalisten Kyrösjärven jäälle.
Vaikka radiokelit eivät olleet suosiolliset pikkutehoille, yhteyksiä syntyi kymmenkunta monellakin eri modella.

Timo OH1AZL /i
Osallistuin ITE-tapahtumaan alla kuvatulla radiolla. Huonoista keleistä huolimatta sain workittua 80 m:n SSB:llä kymmenkunta asemaa.

Omatekoinen, omaa suunnittelua oleva SSB/CW-radio:
– taajuuaslueet: 160 – 80 – 40 metriä
– teho 5W
– DDS-VFO
– säädettävä äänitaajuusfiltteri, jyrkkä
– 10,7 Mhz kidefiltteri, itse kiteistä tehtyRadion kuvaus:

Olen itse suunnitellut radion. Platankuvat on tehty Eaglella, printattu laserilla, paistettu kuvat pk-levyille ja syövytetty ferrikloridilla. Rakenne on pintaliitostekniikkaa. Pientaajuuskortilla on linja sekä mikrofonivahvistimelle että vastaanotolle, jossa pientaajuudella AGC. Mikrofonivahvistimen rinnalla CW-oskillaattori. Kortilla on jyrkkä pientajuusfiltteri (MAX7400), säätöalue 300-3000 Hz. Äänitaajuusvahvistin LM386.

Vaiheistettu äänitaajuus viedään balansoidulle mikserille (FST 3253), jossa vaihto RX/TX. Vastaanotossa toisinpäin tietysti. Kantoaaltokiteistä muokatuilla kanttiaalloilla ohjataan mikseriä. Mikserin jälkeen on kidefiltteri. Siitä eteenpäin haaroitetaan linja analogikytkimellä (FST3125) ja sekä RX:llä että TX:llä on linjavahvistin (MMIC). RX-puolella on diplekseri. Seuraavana on H-mode-mikseri, joka kaksisuuntaisena palvelee sekä RX että TX-puolta. Mikserin etupuolella on jyrkät kaistanpäästöfiltterit, josta linja haarautuu niin että RX:lle on MMIC-vahvistin – NF 1,2 dB.

DDS-VFO on tehty kitistä. Siinä on A/B-VFO:t sekä 16 muistitaajuutta. H-mode-mikseriä varten signaali muutetaan kanttiaalloksi. Muodostettu ja filtteröity TX-signaali viedään päätevahvistimelle, jossa driverina on vuorovaihekytkennässä oleva mosfet- vahvistin (IRFU110). Pääteasteena on kaksi vuorovaihekytkennässä olevaa DV1240 mosfettiä. Etupäässä on alipäästöfiltterit.

Kytkentälogiikka on tehty P-tyypin tehomosfeteillä. Kytkimillä kytketään jännite vuorotellen RX:n tai TX:n vahvistimille tai linjassa oleville analogikytkimille. Koko linja on siis kaksisuuntainen. Suunnittelussa asetettiin pääperiaatteeksi, että RF-linjat ovat 50-ohmisia. Vahvistimet oli helppo toteuttaa MMIC-vahvistimilla. Vastaanoton puolella riittävä kohinakerroin saatiin tekemällä MMIC itse erittäin nopeista RF-transistoreista. Ristimodulaatiokesto on H-mode-mikserin ja MMIC- vahvistimien ansiosta erinomainen. Herkkyydessäkään ei ole moittimista.

Jukka OH2MEE /i

Mukana oltiin jälleen vaikka radiokeli oli kehnohko ja kaupunkialueen local qrm haittasi. Muutama cw-qso saatiin silti lokiin.
Laitteina oli tällä kertaa home made tx käsittäen ohjaimena Geloso VFO.n ja ”vahvistimena” 6L6+ 2 x 807 -paketin.
Vastaanottimena oli VRFK:n rx.
Kiitokset järjestäjille!
Simo OH1BS /i
En taaskaan malttanut pysyä poissa ITE -tapahtumasta. Tälläkertaa olin mukana 50 -luvun hengessä.
Lähetin oli hyvän ystäväni Reinon OH7OL (ex OH9OI) v.1955, SRAL:n kirjoituskilpailussa palkittu kytkentä ”5 litraa – 50 W”. Minun 5 litraani tulevat mitoista 24×16,5×12,5 cm(L x K x S), mutta itse kytkentä on alkuperäisen kaavion mukainen. Rakensin lähettimen muutamia vuosia sitten ja ”elvytin” sen taas ajokuntoon tätä ITE -tapahtumaa varten. (Kytkentä, pdf.)
Hyvinhän sillä QSO kulki, vaikka keli oli aika ”kuoppainen” ja kaikki 50 inputwattia olivat tarpeen. Olisi tuossa VFO:kin ollut, mutta workin varmuuden vuoksi ”kivellä istuen”.
Kiitos taas kivasta tapahtumasta!

Kari OH3HB /i

Osallistuin tapahtumaan Padasjoelta. Vastaanottimena oli Juma RX ja lähettimenä kide-tx, josta lähti noin 1 W dipoliin.

Kari OH2NAS /i

Kiitoksia Kangasalan kerholle ITE – aktiviteetista.

Kuvista näkyvät kaksi ITE – lähetintäni eli kaksitransistorinen QRP, 0.2 W ja malli Talvisota (Kideohjattu, 6V6 ja päätteessä 807), teho n. 5 W. Vastaanotin oli tuo ”Aatun Kyynel” eli kolmella RV 2,4 P 45 – putkella toteutettu Kyynel – replika. Sen antennina oli 3,5 MHz dipoli, samoin QRP – lähettimen. Isomman lähettimen perässä oli LK 99 eli resistiivinen looppi.

Kyynel – replikan edessä on kokoelma vanhoja Wehrmacht – putkia. Kuva selityksineen saattaa aikoinaan tulla julkaistuksi SRHS:n ”Radiot” – lehdessä.

Jari OH6DC /i

Terve ja kiitos taas fb ITE-tapahtumasta!

Etsiskelin sopivaa kytkentää monen bandin QRP-rigiä varten, ja vastaan tuli NorCal Sierra (http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/96hb1789.pdf). Siinä bandit vaihtuvat korttimaisilla moduleilla, jotka kytketään rigin ”emolevyn” moninapaliittimeen. Bandimoduleissa on kullekin bandille premikserin kide, kaistanpäästösuotimet ja pääteasteen alipäästösuodin. VFO toimii 2.9 – 3.1 MHz:lla, välitaajuus on 4.915 MHz.

Rakennusprojekti alkoi viime syksynä. Kytkentöjä kasatessa, purkaessa ja kokeillessa on vierähtänyt ilta jos toinenkin, mutta voisihan aikaansa huonomminkin käyttää. Rigin tekniikka on vanhaa analogista mallia suoraan kultaiselta 90-luvulta. Siinä ei ole prosessoreita eikä pintaliitoskomponentteja. Perusrakenne on Sierrasta, mutta ehkä noin kolmasosan rigin kytkennöistä olen kopioinut jostain muualta.

Workkimiskuntoon rigi tuli helmikuussa. Valmis se ei vielä ole, koska tarkoitus on jatkaa sen parantelemista ja kokeilla erilaisia juttuja. Bandimoduli on valmiina vasta 80 metrille. Tein sen ensimmäiseksi, koska rigillä piti tietysti päästä mukaan ITE-tapahtumaan…

Luksusominaisuuksina mainittakoon RIT, QSK, S-mittari ja portaattomasti säädettävä IF-filtterin kaistaleveys. Karvalakkipuolen piirteitä rigissä on AGC:n puute ja SA612-mikseri etupäässä. AGC:ta ilman pärjää, kun audiopuolella on diodit leikkaamassa liian kovia signaaleja. SA612-piirin suursignaalisieto on huono, mutta käytännössä se ei ole ihme kyllä haitannut edes iltakeleissä. AGC ja diodirengasmikseri ovat kuitenkin tulevaisuuden suunnitelmissa.

Laite on rakennettu vanhan kasettidekin koteloon. Liimasin uuden etulevyn alkuperäisen päälle. Reunoissa on kaapinoven kahvat luomassa ammattilaislaitteen vaikutelmaa. VFO:n nuppi on iso muovipurkin korkki. Sen vasemmalla puolella on ledit, joista näkee aikanaan, minkä bandin moduli on kytkettynä (80 – 15m). Mittarin alla on RF-gain ja TX:n tehonsäätö. Tehoa lähtee nykyisellä kytkennällä max. 2 wattia. Ylärivin nupit ovat vasemmalta RIT, kaistaleveys ja volume.

Rigi pelaa hyvin ja sillä on ollut mukava workkia, varsinkin toisia ITE-asemia. Lisää tietoa ja kuvia rigistä tulee aikanaan kotisivulleni.


 

Juha OH2NLT /i
Kiitoksia hauskasta tapahtumasta.
Olen juuri lisännyt SDR Cuben softaan AM-moden ja meininki oli pitää muutama AM QSO. Yksi syntyi vasta-asemana OH1TX. Myös muutama SSB i-yhteys tuli logiin.

Laitteisto oli SDR Cube ja sen perässä JUMA PA100 -pääteaste. AM-modella kantoaaltoteho noin 8W ja modulaatiohuiput yli 20W (sisältäen sivunauhat).

Alla kuva asemasta workkimishetkellä sekä pari kuvaa SDR Cube -transceiveristä.

Lisätietoja laitteista löytyy www-sivuilta

http://www.sdr-cube.com/

http://www.jumaradio.com/juma-pa100/

Kauko OH6ND /i
Osallistuin ITE-tapahtumaan KATI 5 -nimisellä laitteella. Olin tapahtuman aikaan Helsingissä, missä kuunteluolosuhteet olivat todella huonot ja tapahtuma-aikaan myös keli oli melkein poikki.

Tämä Kati 5 kuuluu suunnittelemaani Kati-perheeseen. Kytkentäkaavio on julkaistu joskus Vipusessa. Tehoa laitteessa on n. 1.5 W, lähettimessä on sekä cw että ssb ja rx on kolmen kiteen suotimella varustettu superi. Akut ovat laitteen sisällä 12 V.

Alla olevassa kuvassa on KATI 5 virittimen päällä.

 

Timo OH2KYW /i
Osallistuin kuudenteen ITE-tapahtumaan AM-modulaatiota lähettävällä laitteistolla.

Rigin modulaattori on itsetekemäni ja se on toteutettu kahdella 6L6 putkella ( n. 17W). Myös lähetin on itsetekemäni ja se on toteutettu yhdellä 807-putkella (n. 12W). Lähettimen mikrofoni on peräisin jostain 50-luvun lopun magnetofonista (Mallia Akain, 50 kohmia).

Oma innostukseni näiden laitteiden rakentamiseen syntyi, kun setäni Martti OH2RE kertoi tarinoita putkiradioista. Niinpä rigin VFO on hänen vuonna -50 rakentamansa, jonka löysin penkoessani Martin vinttiä.

Vastaanottimeni tapahtumassa oli TRIO JR 310 -putkivastaanotin.

Kelit olivat aika huonot, mutta on kiva havaita että AM -workkiminen on lisääntynyt, vaikka se on tällainen ”vanhanaikainen” lähetysmuoto.

 

OH3HHO /i
Osallistuin tapahtumaan itsetehdyllä lähettimellä, vastaanottimeni oli Icom 735.

Lähettimen olin rakentanut ns. ”metsäradion” lähetinpuolen kytkinkaavaa noudattaen. Tämä rigi on esitelty RA:ssa 9/84 otsikolla Metsäratijo, kirjoittaja OH3FG. Päätetransistorina minulla oli energiansäästölampusta purettu transistori, joka antoi lähetystehoksi noin 1 W:n.

Laitoin kideohjattuun lähettimeeni taajuudella 3544 kHz olevan kiteen, jonka jälkeen aloin kutsua vasta-asemia. ”Täysin yllättäen” ja varmaankin vinosti hymyillen kutsuuni vastasi ensimmäisenä naapurini Heikki OH3KRB, koska antennimme näkevät toisensa!

Kelit olivat melko huonot, mutta yhteyksiä syntyi silti. Eräs mukava asia oli se, että sain tapahtumassa pikkulähettimelläni kolme ns. SOCWA-qsoa.

Kuva lähettimestä on alla.

 

Oiva OH3MY /i
Osallistuin ITE-tapahtumaan 50-luvun tuntemattoman rakentajan HOME MADE -putkilähettimellä. TX on 10-putkinen viiden bandin AM/CW-lähetin vfo:lla. Pääteputkena on 807, josta lähtee tehoa dipoliin n. 30 w.

Vastaanottimena oli tällä kertaa venäläinen 8-putkinen kenttäradio R-311 vuodelta 1965, joka toimi hyvin TX:n kanssa.

QSO:ja tuli kummallakin modella pääasiassa toisten ITE-asemien kanssa.

Kiitokset mukavasta tapahtumasta!

 

Comments are closed