ITE 4 -tapahtuma

Neljäs ITE-tapahtuma pidettiin sunnuntaina 27.3.2011 klo 11 – 13 SA.

Tapahtumassa käytettyjä rigejä:

Kuvia klikkaamalla saat ne suurempina!

OH2GF /i
Kiitos hienosta tapahtumasta. Osanottajia oli kiitettävästi mukana. Sain aikaan kahdessa tunnissa 10 /i QSO:a, mutta vielä jäi asemia saavuttamattomiin! Lähetystehoja tuntui olevan kaiken kokoisia, alkaen 0,25W ylöspäin. Omani 8W tuntui ihan ”suurelta” ! Kokonaisuutena hieno kokemus, joka lämmitti ”itte”-rakentajan sydäntä.

Laitteeni on esitetty alla olevassa kuvassa. Vasemmalta oikealle: Metallisessa pyöreässä rasiassa virtalähde 12V, sisältäen tasurin, lyytit ja regulaattorin. Verkkomuuntaja ”pistokemalli” rasian päällä. Olennaista virtalähteessä on suojaus vuotavaa omaa oskillaattorisignaalia vastaan. Se moduloituu tasureissa ”suoran sekoituksen brummiksi”. Siksi metallikotelo ja by-passit kokoaaltotasasuuntaajan ympärillä. Keskellä ”Nykyajan Kyynel”, jonka selostus löytyy Vipusesta 5/6/7/2008 ja 7/2009. Oikealla Kyyneleen kotelon alla Antennituneri, Z-Match. Siinä kelana toroidi, joka tuntuu toimivan ainakin 14MHz asti. Ylemmillä bandeilla häviöitä! Katso http://users.tpg.com.au/users/lbutler/ToroidalCoreZ.htm. SWR-silta on tunerin sisällä tehtynä kahdella 9mm toroidimuuntajalla + FET-vahvistin ja indikointi LED:illä. Vahvistimen DC tehdään RF:stä. Kun LED sammuu, on SWR yksi. Hyvää kevättä kaikille rakentelijoille, toivoo Jukka OH2GF.

 

OH2MEE /i
Käytössäni oli aikoinaan TS70V-tapahtumaan rakennettu cw -tx. Tarkoituksena oli käyttää PA:n ohjaukseen Geloson VFOta, mutta VFO osoittautui epävakaaksi joten tyydyin kideohjaukseen. Oskillaattorina 6L6-putki ja pääteasteessa 2kpl 807. Ulostuloteho oli n.60W dipoliin. Rx oli ICOM 756 Pro 3.

Ensimmäisen tunnin aikana qsoja tuli rauhallisesti workkien CW:llä kymmenkunta. Jälkimmäisen tunnin aikana siirryin vasta-asemaksi workkimaan /i-puheasemia , joita kertyi puolenkymmentä (pääasiassa JUMA-asemia). Kelit olivat mielestäni hyvät, mutta vasta-asemia olisi voinut olla mukana enemmän.
Parhaat kiitokset järjestäjille!

 

Juuso OH1FJZ /i
Ihan aluksi kiitos tapahtuman järjestämisestä!
Osallistuin ITE-tapahtumaan Littoisten metsässä laavulta. Sain viritettyä dipolin laavun yläpuolelle noin viisi metriä maasta ja yhteyksiä tuli vaihtelevilla kuuluvuusraporteilla. Käytössä oli itse rakentamani Juma TRX1-rigi, joka sai virtansa auton akusta.

Käytin rigissä armeijan käytöstä poistettuja taistelupuhelin-headsetteja, joita varten olen lisännyt radion takapaneeliin 5-napaisen DIN-liittimen. Kuulokkeiden mikrofoni ei ole Juma-käyttöä ajatellen mikään paras, joten olinkin ajatellut rakentaa mikrofonille esivahvistimen, mutta en ehtinyt tehdä sitä ennen tapahtumaa. Voisin rakennella tuon vahvistimen jossain vaiheessa myöhempää käyttöä ajatellen!

 

Seppo OH3LS /i
Kaivoin tätä tapahtumaa varten esille vanhan kokelasajan lähettimeni, kun oli hyvä tilaisuus palata ajassa taaksepäin reilut 40 vuotta eli vanhakin nuortui! Kiteet tosin olivat vähissä, pari taajuutta sentään löytyi, mutta nekin olivat pääosin varattuja. Onneksi sopu antoi sijaa ja muutamia qsoja tuli pidettyä ihan kunnon raportein! Vastaanottimena käytin nyky-Yaesua kun kun ei sopivampaa ollut.

 

Jari OH6DC /i

Lähetin oli sama kuin viime vuonna eli yksiputkinen (EL86) kideohjattu 5-wattinen. Sen kaveriksi rakensin samantyylisen RX:n. Sopiva kytkentä löytyi netistä N2DS:n putkiradiosivuilta: Regen-o-flex, kaksiputkinen takaisinkytketty vastaanotin (http://makearadio.com/tube/12at7-6ak6.php). Rajasin sen pelkästään 3.5 MHz:lle ja putkina käytin vanhasta BC-radiosta lainattuja ECC85 ja EL84:ää. Virtalähde (ekassa kuvassa vasemmanpuolisin boksi) on yhteinen TX:lle ja RX:lle. ITE-sähkötysavaimena käytin juustohöylää.

RX:ssä on herkkyyttä oikein hyvin, ja ruuhkattomalla bandilla sillä kuuntelu on hauskaa. Ongelmallista oli tietää, onko kuuntelutaajuus oman TX:n kiteen kohdalla, koska omaa lähetyssignaalia ei pysty monitoroimaan (regeneratiivinen ilmaisin blokkaantuu). Myötäkuuntelua ei varsinaisesti ole, mutta sain kuulumaan pientä brummia avainnuksen tahdissa kun käänsin RF-potikan nollille. Vastaanotin sopii parhaiten kolmikätisille operaattoreille: taajuuden, takaisinkytkennän ja RF-tason säädöt vaikuttavat kaikki toisiinsa ja nuppeja pääsee säätämään alvariinsa!

Asemia oli mukavan paljon äänessä. Erityisen ilahduttavaa oli saada lokiin useampikin alle watilla lähettävä ITE-asema. Toivottavasti perinne jatkuu ja kuullaan taas ensi vuonna ITE5-tapahtumassa!

 

Timo OH1AZL /i
Tuli workittua muutamia asemia aika heikossa kelissä ITE 4-tapahtumassa. Olen saanut luvan 1971 teknilliseen luokkaan ja säilyttänyt kutsun siitä asti. Olen aina rakennellut laitteeni itse, mutta joskus on pakko ostaa joitakin kaupasta. Tällä hetkellä omatekemiä tai omaviritteisiä ovat TVL-moppe 2 metrille, museoitu itse suunniteltu 2 metrin FM-asema ja Juma TRX1, jolla workin ITE-tapahtumassa. Jumaa on paranneltu MAX7400 audiofiltterillä. Muita omatekemiä laitteita löytyy paljon: virtalähteitä, taajuuslaskureita, L/C-mittari, HF-vastaanotin jne. Työn alla on OH1AZL-TRX 1,8 – 146 MHz.

 

Hannu OH3HM /i
Pidin tapahtumassa yhteyksiä sekä CW:llä että SSB:llä. Kutsuin myös PSK31:llä noin puoli tuntia, mutta kukaan ei vastannut.
Alla olevasta ensimmäisestä kuvasta näet käyttämäni ITE-aseman eli vasemmalta oikealle:
– mikrofoni, ite-transceiveri 3,5 MHz:lle vuodelta 1970 ja samana vuonna se oli mukana ”sotareissulla” Riihimäellä. Tehoa lähtee 0,5 W out cw/ssb (lsb/usb). Päätetransistoreina on 2 kpl 2N2219.
– the CMOS Super Keyer 3 (ks. netistä tai QST elokuu 1995)
– avainnusosa Bencher
– antennina tapahtumassa oli windom 27m/13m 1:4 balunilla.
Toisessa kuvassa on Warbler- PSK31 ja vieressä recycled laptoppi. PSK31:stä saa tietoa netistä New Jersey QRP-Clubin sivulta. Tehoa Warblerista lähtee 2-4 W, mutta enemmänkin luvataan. Olen saanut tällä PSK31-yhteyksiä ympäri Eurooppaa, reunasta reunaan! Ohjelmana on ilmainen Digipan, jonka jokainen voi imuroida netistä.

 

OH2NAS /i
Tässäpä muutama kuva /i – asemastani. Etualalla oleva lähetin on ”m. talvisota”, kideohjattu, 6V6GT driverina ja 807 PA:na. Tehoa 250 V anodijännitteellä on n. 3 W, antennina dipoli. Vasemmalla on SWR – mittari, balun ja ylimpänä antennivirtamittari. Pöydällä oikealla on pääteasteen kelan virityselin m. 1939 eli messinkisydän. Pudottaa induktanssia, kun on paramagneettinen aine.
Oikealla on ylempänä ”Kippariradion” HELVAR AHE5001 rx ja sen alla tx. ITE-tapahtumassa oli vain tuo itsetehty käytössä. Rx:na oli vanha US lentokoneradio BC-454 eli ei siis ITE. Joskus myöhemmin aion kyllä koota Heikiltä OH3KRB saamani vihjeiden perusteella 3,5 MHz suoran m. 63 rx:n.
Itse tapahtuman ajan olin kiinni muissa aktiviteeteissa. Joitakin CQ:ita tosin lähetin 3556,250:lla ja 3573,4:lla, mutta tuloksetta. Ainoa yhteys oli varhain aamulla tuolla omatekoisella tx:lla OH1BGG:n kanssa Hossaan.
Kiitokset Kangasalan kerholle hauskasisältöisestä tapahtumasta, cuagn!
 
OH1FEB /i
Kiitokset tapahtuman järjestämisestä, oli mukava ”tuulettaa” tuota JUMA TRX-1:stä ! Laite on itekoottu niistä eka sarjoista, jotka tulivat myyntiin.
Yhteyksiä tuli pidettyä ehkä tusinan verran.
 
OH2BEC /i
Olin mukana ITE 4 -tapahtumassa itse rakentamallani Paraset-rigillä. (Paraset oli pienikokoinen, pienitehoinen putkitransceiveri, jota mm. vastarintaliikkeet käyttivät toisessa maailmansodassa.) Lisää tietoa löytyy esim. osoitteesta http://www.paraset.co.uk/
 
OH1BS /i
Kiitos taas mukavasta tapahtumasta. Paljon ite-asemia äänessä ja minäkin sain muutaman QSO:n varttivattisella Subminikyyneleelläni. Siis subminiatyyriputkilla toteutettu Kyynel M11X -lähettimen riisuttu, vain kidetoiminen versio. Output- tehoa tuo 0,25W. Vastaanottimena oli aluksi Kyynel M7 -RX:n subminiatyyriversio, mutta vaihdoin sen myöhemmin ”helpompaan” vastaanottimeen.

 

OH5KUY /i

Suuret kiitokset mielenkiintoisesta tapahtumasta. Olikin hyvä syy kaivaa arkistojen kätköstä reilu 10 vuotta vanha rakennussarja ja antaa sille jälleen ”henki”. Harmi vaan, että ainoa kide oli jaksolle 3579.5 kHz, joten moni asema ei osunut kohdille ja kuullut heikkoa, vajaan 1 W signaalia. Mutta yhteyksiäkin syntyi ja lisäksi Savonlinnasta tuli SWL-raportti aprs-verkon kautta!

TX: Ramsey QRP-KIT 80 (0.1 – 1.0 W)
RX: R399A Military receiver
ANT: Dipoli (täysi aalto)

OH3HPV /i
Alla kuva käyttämästäni ja itse tekemästäni Juma TRX1-laitteesta. Pidin ITE 4 -tapahtumassa 18 yhteyttä, joista ITE-asemia oli yhdeksän. Antennina oli käytössä luuppi 80 metrille. Pisin yhteys oli OH8JV asemaan Säräisniemelle.

 

OH1KW /i
Vaikka tiesin, ettei ”Kirppu-radioni” ole vielä läheskään valmis ja monin tavoin raakile, päätin kaiken uhallakin ottaa osaa ITE 4 -tapahtumaan. Kirppu on rakennettu kaupallisesti ostettavan ELW-DDS VFO:n ympärille. Itse radio koostuukin sitten jo suosituksi tulleista NE612 -piireistä ja muutamasta kiteestä ym ym. Lähetin taas ikään kuin päinvastoin sekoitettuna 6 MHz:n kiteestä “med alla sakerna och Ne612” jne. Päättärinä on vanha tuttu 2N3553. Muutaman yhteyden olen sillä jo pitänyt, mutta kehitettävää on vielä paljon. Mm. DDS-VFO tuntuu puoliksi sekoavan, kun painan CW-avainta. Lähetin ottaa virtaa 9 V jännitteellä noin 700 mA, mutta tehomittari sanoo ulostulotehoksi vain 0,7 W.
Vastaanotinpuoli alkaa mielestäni olla aika mukiinmenevä. ALC-tosin kaipaa vielä parantelua. Mark 2…3 sisältääkin jo kehittyneemmän operaatiovahvistimen fetteineen kuristelemaan ylivoimakkaita ja kompressoimaan alivoimakkaita signaaleita. Tämä on kuitenkin vasta piirustuslaudalla. Mark-3 saanee myös “vanhanaikaisen” VFO:n, koska QRP-rigiin saa kelvata yksinkertainen peukalolla pyöritettävä käyttöliittymä, yksinkertaisine mekaanisine näyttöineen ja pienine virrankulutuksineen.
Tapahtumaan palatakseni, kelit olivat aika kehnot ja pieni tehoni/häiriintyvä DDS-VFO:ni huomioiden tuloksia ei hyvistä yrityksistä huolimatta tällä kertaa tullut. Toivottavasti ensikerralla pääsen mukaan valmiimmalla laitteella.

OH3SUV /i
(Kaikki allaoleva on Hessun savolaista huumoria eli vastuu tekstistä on lukijalla 🙂
Tapahtumassa käyttämäni rakkine on joku brittilaite, mutta muutettu ja taattu ITE-versio. Siitä paloivat joskus digitaaliosat, mutta en viitsinyt tilata uusia vaan tein niistä osista mitä oli jäljellä kotona eräänlaisen mkars 80 -kyhäilyn. Laite ryömi ja TX:kin pimeni, mutta sain silti useita SSB-kusoja Pirkanmaalle. Pitäisi varmaan korjata tuo ja suunnitella uusi, koska tämä brittiversio on pikkuisen huono konstruktio.

 

Heikki OH3KRB /i
ITE-päivänä laitteistoni oli paristovastaanotin N:o 63 D ja homemade KYYNEL TX.
Sen verran nostalginen tuo vastaanotin n:o 63 näyttää olevan, että monessa eri julkaisussa ja keskustelussa vanhojen radiomiesten kanssa on tullut esille, että monen ensimmäinen radio on ollut N:o 63 !
Homemade KYYNELEEN TX kelana on vanha vaihdettava lähetinkela, jonka ympärillä on antennilinkin lisäksi yhden kierroksen lediluuppi viritysindikaattorina. Avainnus on anodijännitteessä. Kide on kuvassa putken oikealla puolella. Tehoa tulee ulos noin 1 wattia dipoliin. Koneisto on kasattu vanhalle lattiapaneelin kappaleelle. Kelaa, antennilinkkiä ja kidettä vaihtamalla homemade KYYNEL toimii myös 7 MHz:n alueella.


Vastaanotin
 
Lähetin
OH3HYP /i
Käytin ITE-tapahtumassa itsetehtyä ssb – lähetintä ja -vastaanotinta 80 metrin bandilla.Eka kuso lähettimellä pidettiin syyskuussa 2001. Lähtötehoa saa putkista n. 15W ja ssb:n muodostamiseksi käytetään vaiheistamismenetelmää. Allaolevissa kytkentäkaavioissa VFO ei ole mukana, mutta siitä löytyy vuosituhannen vaihteen ARRL Handbookeista N6NWP:n juttu otsikolla A DRIFT- FREE VFO. Olen itse sitä hiukan yksinkertaistanut. Lähetystaajuuden määrittämiseen olen käyttänyt hc-mos kamasta itsetehtyä 8-numeroista taajuuslaskinta, jolla mitataan kahdella jaettua vfo:n taajuutta. Lähettimen virtalähde on myös itsetehty, joka tuottaa putkille + 300 V tasajännitteen, tarvittavat hehkut sekä +/- 15V tasasähkön puolijohdepiireille.

Erillinen itsetehty antennirele jakaa antennin lähettimen ja vastaanottimen välillä.

SSB-vastaanotin on myös itsetehty. ARRL Handbookista löytyy artikkeli THE R2: AN IMAGE – REJECTING D-C RECEIVER, jonka mukaan rx on tehty. Vastaanottimella oma VFO ja taajuuslaskin.

Antennikaapeliin mennään vielä itsetehdyn Z-match virittimen kautta.

Kun klikkaat allaolevia kuvia, kukin kytkentäkaavio aukeaa pdf-muodossa eli kaavioita voi suurentaa ja pienentää. (Kuvat ovat hieman hassussa järjestyksessä, mutta asioita ymmärtävä kyllä löytää Jukan ssb-lähettimen mielenkiintoiset ratkaisut 🙂

Ensimmäisessä kuvassa pääteaste ja toisessa modulaattorin oskillaattori.

Ensimmäisessä kuvassa balanssimodulaattorit ja toisessa mikrofonipiiri suotimineen.

Ensimmäisessä kuvassa lähetystaajuuden muodostaminen ja toisessa audion vaihesiirto.

 

Comments are closed