ITE 3 -tapahtuma

Järjestyksessään kolmas ITE-tapahtuma pidettiin kansainvälisenä radioamatööripäivänä eli sunnuntaina 18.4.2010.

Tapahtumassa käytettyjä rigejä:

Kuvia klikkaamalla saat ne suurempina!

Jari OH6DC /i

Lähettimenä oli vastavalmistunut yksiputkinen (EL86) kideohjattu TX. Projekti oli minulle ensimmäinen rakentelukokemus putkitekniikalla. Kytkennän löysin netistä DL9EBA:n ja VU3GAO:n kotisivuilta. Lisäsin QSK:n workkimismukavuuden takia. Tehoa lähtee ulos 5 W. Kuvassa vasen laatikko sisältää virtalähteen, oikealla on lähetin. Kotelot on kierrätetty vanhoista tietokoneen virtalähteistä. Putken sijoitin komeuden takia kotelon päälle näkyviin, vaikka sisällä olisi ollut hyvin tilaa.

Kiitos taas mukavasta ITE-tapahtumasta!

(Jarin kotisivut: mm. QRP-kytkentöjä ja legendaksi muodostuneita cw-avaimia 🙂

 

Tuomas OH5JJL /i

Osallistuin ITE-tapahtumaan lastenhoidon, puunkaadon ja kaiken muun välissä 🙂
Rigi oli rakennussarjasta koottu ATS3B, jossa muuten oli melkoinen juottaminen: pelkkiä pintaliitososia! Tehoa lähtee 5 W. Sillä kusojen pitäminen on oikein mukavaa. Melkein joka kuson jälkeen tulee hymy suunpieliin.

Tapahtuma oli todella hauska! Näitä voisi olla useamminkin.

 

Heikki OH3KRB /i

Olin mukana 18.4.2010 ITE-3 tapahtumassa seuraavalla kalustolla:
Rakensin talvella vanhaan USA:n armeijan bc-1000 kenttäradion koteloon D-90 sarjan paristoputkilla 3,5 MHz:n tranceiverin, jossa tx on 2 -putkinen 0,5 wattinen kidelähetin. Vastaanotin on 6 -putkinen suurjaksoasteella varustettu superi. Antennina oli dipoli.

Keli oli kohtalaisen hyvä ja vasta-asemia oli mukavasti liikkeellä. Tosin tavanomaisia nykyasemia olisi saanut olla mukana enemmän.

Mukava tapahtuma jälleen, TNX!

 

OI1AY /i, op.Kimmo OH1CM

Osallistuin ITE 3-tapahtumaan OH1AJ:n asemalta sotilasradioamatöörikutsulla OI1AY /i.

Kalustona oli seuraava:
– lähetin OH3SE:n (Leonard Kokko), ilmeisesti 1950/60-luvulla rakentama putkilähetin.
– vastaanotin Harris RF-301
– elbugi Golden Key GK-1
– antenni 80m dipoli.

Eli ITE:ä, perinteitä ja vielä hieman vintagea 🙂

Oli mukava olla tapahtumassa mukana ja toivottavasti taas ensi vuonna uudestaan!

 

Jukka OH2MEE /i

Käytössäni oli TS70V-tapahtumaan rakennettu kideohjattu tx. Oskillaattorina 6L6-putki ja pääteasteessa 2kpl 807-putkia. Ulostuloteho oli n.60W dipoliin. Rx oli vanha kunnon NC-100X, joka on yllättävän herkkä ja 455 kHz:n kidefiltterin ansiosta selektiivinenkin.
Qsoja tuli rauhalliseen tahtiin. Kyllästyin tahkoamaan CQ:ta yhdellä taajuudella ja siirryin etsimään /i-asemia. Tässä
yhteydessä havaitsin mitenkä hankalaa oli nopeasti valita kutsujan taajuutta vastaava lähin tx-kide kidepankistani (9 kidettä välillä 3531-3579 kHz).Tämä siksi, että NC:n näyttöpyörän tarkkuus on mitä on. Hetken kokeilun jälkeen oikea xtal toki aina löytyi.

Kiva tapahtuma, kiitokset järjestäjille!

 

Timo OH2KYW /i Olin ITE- tapahtumassa mukana Martin, OH2RE vuonna -59 rakentamalla ja minun entisöimälläni ssb-rigillä. Vastaanottimeni oli FT-817.

SSB on aikaansaatu vaiheenkääntömenetelmällä ja tehoa irtoaa 3 W. Rigissä on myös VOX , joten workkiminen käy kätevästi! Taajuudelle meneminen ei tietysti ole kovin nopeaa: ensin vastaanotin oikealle taajuudelle, sitten lähetin keinokuormalle ja taajuus korvakuulolla kohdalle.

Pistin lähettimen lämpenemään tuntia aikaisemmin ryöminnän vähentämiseksi ja tietenkin kantoaalto oli säädetty mahdollisimman pieneksi.

Työskentely ITE-laitteilla on tosi hauskaa puuhaa, tämmöisiä tapahtumia lisää!!

Rigin kytkentäkaavio (pdf, 3M)

 

Heikki OH2BGX /i

Osallistuin ITE-tapahtumaan samalla Juma-pohjaisella laitteistolla kuin viime vuonna eli vastaanotin oli Juma-RX ja lähetin
4 W Kurppa, joka sai ohjauksen Juma-rx:ltä. Laiteet ovat itserakennettuja ja Kurppa itse suunniteltukin. Julkaisin artikkelit laitteistosta kesän 2006 RA:ssa.
Kuvassa yllä Juma-rx, keskellä Kurppa ja alinna pieni aksiaalikeloilla ja 365pF:n konkilla toteutettu pii-antenniviritin.

 

Heikki OH2LZI /i

Osallistuin tapahtumaan täältä Espoon asemalta ja pelkästään SSB-osioon. Asemakokonaisuus on periaatteessa sama kuin viime vuonnakin (ITE2-tapahtumassa), päivitetty kuva oheisena. Merkittävin muutos (ainakin itseni mielestä) lienee keskellä kasan päällä oleva uusi DDS-generaattori (2 x AD9951), josta saadaan LO-signaalit sekä lähettimelle että vastaanottimelle (trakaten, jolloin transceiver-tyyppinen toiminta).

Vuoden aikana olen kokeillut ohjelmistoradiotekniikkaa, lähinnä Softrock-kytkentöjen pohjalta ja vastaanotto toimiikin jo, mutta lähetinpuolessa on vielä hiukan tekemistä. Tosin rupesin taas kerran muihin puuhiin eli päivittämään SSB/RTTY-generaattoriani  (kuvassa 2nd generation vas. puoleisen monitorin yläpuolella), mutta samalla tajusin, että sdr-romppeet voisikin integroida siihen, ehkä saan toimimaan seuraavaan ITE-tapahtumaan mennessä. Driveri ja pääteastehan eivät mitenkään poikkea perinteisesti toteutetusta. Ohjelmistoradioita alkaa vähitellen kuulla bandilla yhä enemmän vaikka yleensä vaativat kompuutterin + hyvän äänikortin. Tosin stand-alone ratkaisujakin alkaa jo olla, minulle tietokone kuuluu joka tapauksessa rigin yhteyteen, sillä digimodet ovat ns. minun juttu ja phonea käytän vain joulukilpailussa ja ITE-tapahtumassa.

Kiitoksia tapahtuman järjestämisestä, kuullaan ensi vuonna taas!

Comments are closed