OH2FBX:n huoltovarikko palvelee kaikkia perinneradioiden kunnostajia ja Kyynel-kopioitten rakentajia. Toimintaperiaatteena on, että tieto- ja materiaaliapua annetaan ensisijaisesti kotimaisten perinneradioiden kunnostajille: mm. VREH ”Bertta”, VRFK ”Raili”, VRLK ”Veera”, VRHA ”Kyynel”, VRKWA ”Kaisa”, VR17 ”Sipi” ym. Apua annetaan myös kyseisten laitteiden kopioita rakentaville sekä muihinkin perinneradioaatetta edistäviin projekteihin. Tukea annetaan myös putki-QRP-laitteiden rakentelijoille.
Dokumenttiaineistoa kerätään ja tarvittaessa etsitään myös muihin perinneradioihin.
Varikon toimintaperiaatteena käytetään jo toimivan kidepankin materiaalin luovutus- ja lainausperiaatteita soveltuvin osin. Palveluista veloitetaan vain suoranaiset kulut, yleensä posti-, kuljetus ja pakkauskulut. Toimituskulut maksaa vastaanottaja.
Toiminta-alueet:
1. Dokumentit: kerääminen, kopiointi ( skannaus), arkistointi ja kopioitten toimitus tarvitsijoille yhteistoiminnassa SRHS:n kanssa.
2. Kunnostusvinkkejä: Artikkeleita, ohjeita, kokemuksia laitekunnostuksista yms.
3. Hankintapaikkojen tietokanta: nettiosoitteita kotimaisista elektr. osa kaupoista, osoitteita mistä voi kysellä putkia jne.
4. Data-lehtien etsintäpaikkojen osoitteita: mistä nettiosoitteista voi etsiä putkien, mikropiirien yms. datalehtiä.
5. Kidepankki: Tällä samalla oh3abn sivulla
6. Isompien varaosien, laitekokonaisuuksien ja laitteitten tietokanta: pidän yllä tietokantaa ja välitän tarvitsijoille myyjien osoitteita.
7. Pienet perinneradioitten erikoisosat: pyrin pitämään, saamieni lahjoitusten avulla, Perinneradioitten ja putki-QRP-laitteitten erikoisosien varastoa, josta toimitan osia tarvitsijoille samalla periaatteella kuin kidepankki (postimaksu).
8 Putkitestaus. Lähes jokainen kunnostaja törmää ensinmäiseksi kysymykseen: onko nää putket kunnossa?
KV:llä on nyt putkitesteri jolla tehdään Perinneradisteille ja muillekin Nostalgia-Ham radioitten kunnostajille putkientestaus palveluja taasen ”postimaksua” vastaan. Lue lisää asiasta.
9. Muuta hyödyllistä tietoa
1. Dokumentit
Jos dokumentteja ei löydy tältä oh3abn sivustolta, niin Ilmari/OH2FBX toimittaa SRHS:n ”sääntöjen” mukaan kaikkien hänellä olevien dokumenttien kopioita tarvitsijoille. Ota häneen yhteyttä ja sovi tarkemmin asiasta. OMAKUTSU.
Tällä hetkellä tietokannassa on ainakin seuraavien perinnelaitteitten dokumentteja, skemoja, käyttö-ja huolto-ohjeita yms.:
– VREH ja VREHA ja niiden virtalähteet
– VRLK ja VRLKA
– VRFK, VRFKA on sama, VRFKC ja VRFKCB:n jonkinlainen skema
– Kyynel aineistoa
– ASA-Radion piirustusten luettelot
– Kukkopilli P-12-12u
– Kenttäradio-opas v. 42, joka sisältää
– VRGK
– VRCN AB P-12-4
– VREH vanhempi ohje
– VRFH P-12-8
– VRFN P-12-10
– VRFU P-12-18 unkarilainen
– VRUS(A) P-12-14, Torn FU d2
– VR7 AKI
– Jotakin Handi Talkistä
– National NC 100 XA
– VR2 Panu (LV203)
– LV301/302 TOPI/TYKO
Lisäksi tietokannassa on paljon valokuvia ao. laitteista. Niistä on parempi kysellä Ilmarilta OH2FBX (omakutsu)
Ilmari/OH2FBX ottaa ”himoiten” vastaan lisää aineistoa. Jotta aineiston käsittely olisi mahdollisimman helppoa niin seuratkaamme seuraavia ohjeita:
.
Aineistoa voi lähettää alkuperäisinä tai hyvä laatuisina paperikopioina Ilmarille OH2FBX skannausta varten.
Silloin myöhempien mahdollisten hankaluuksien välttämiseksi toivomme, että kukin aineiston lähettäjä toimittaa meille jokaisen lähetyksen yhteydessä ilmoituksen siitä, miten lähettäjä haluaa dokumenttejaan käsitellä (=jäävätkö ne tänne, toimitanko ne edelleen Petäjävedelle, toimitanko ne takaisin vai pistäänkö lämmitykseen). Jos muuta ei ole sanottu, ei-sähköiset dokumentit lähetetään takaisin lähettäjälleen, kun olemme ne skannanneet. Samalla lähettäjä saa dokumentin sähköisen kopion itselleen CD:llä (yleisimmin pdf-muodossa).
Tässä vaiheessa on tärkein: Mitä lupia lähettäjä antaa dokumenteilleen:
a) jää vain arkistoon, ei saa lähettää kenellekään (lähettäjälle tulee joka tapauksessa);
b) lähetetään kaikille perinneradioihmisille vain heidän käyttöönsä;
c) saa lähettää muillekin kiinnostuneille;
d) jotain muuta tässä mainitsematonta.
Huomautamme tässä, että esim. valokuvan ottajan (=julkaisuyksinoikeuden haltija) saa yksin, ja vain hän yksin, määrätä, mitä kuvalle saa tehdä. Kuvan toimittaminen Jukalle esimerkiksi tallennusta varten ei millään tavalla rajoita kuvaajan muita oikeuksia vaikkapa julkaista kuva missä tahansa muodossa ja missä välineessä tahansa. – Jukka on tehnyt yhden ”lupailmoituksen”, ja toimitaa sen halukkaille hänelle lähetettäväksi. Suosittelemme, että kukin tekisi näin.
Jos skannaatte itse niin:
1) Kytkentäkaaviot, sijoittelupiirrokset ym. vastaavat voivat olla kuvamuodossa, värillisenä, harmaasävyisenä tai MustaValkoisena riippuen kuvan kunnosta vähintäin 300 pix/in tarkkuudella. Kaikki yleisesti tunnetut muodot kelpaavat (kuten jpg, tiff, bmp). Ne muutetaan tietokannassa pdf-muotoon, joka on (pääasiallisin) tallennus- ja jakeluformaatti. Myös alkuperäiset dokumentit (valokuvat tms.) kelpaavat sellaisenaan, skannaan ne täällä.
2) Muut tekstimuotoiset dokumentit (käyttöohjeet, kirjat, muut A4:t) on oltava ehdottomasti tekstimuotoisena (ns. OCR-tunnistus siten, että asemointi säilyy, on toivottavin). Useimmissa skannereissa se onnistuu käyttämällä ”Searchable”-toimintoa. Jukalta saa esimerkkejä ja lisäohjeita. Esimerkiksi kirja jpg-muodossa (=kuvana) on miltei käyttökelvoton. Jos skannaus ei onnistu sinulta, niin skannaamme ne toki täälläkin.
Tmän vaatimuksen takana on se, että jos haluaa tehdä sanahaku- ja selailuohjelman, ja jotta se toimisi, on dokumenttien oltava tekstimuotoisena. Jos se on sitä jo valmiina, niin se säästää myöhemmin suunnattomasti työtä.
3) Jos dokumentit ovat yllä olevan mukaisina, niin ne voidaan toimittaa OH2FBX:lle s-postitse (max. tiedostokoko on 10 MB, joten useampi sitten useammassa lähetyksessä), jonkun web-sivun kautta tai esim. CD:llä. Tiedoston nimestä ei kannata välittää, sillä se muuttuu täällä joka tapauksessa minun käytäntöni mukaiseksi. Nimeksi on syytä laittaa kohtuullisen selvä, jotta siitä selviää, mistä on kyse. S-postina toimitettaessa myös riittävät tiedot postin rungossa on OK.
2. Kunnostusvinkkejä
Artikkeleita Vipusessa VRFK ja perinneradio powerit
RA 11/2006, RA 3/2007, RA 6/2007
Rakennusohjeet
”VRFK:n poweri” Ilmari / 2FBX, Lauri Salasmaa, Pentti / 3GQM, Kansio ”KunnostusVarikko/ VRFK poweri ohje_kuvat”, ei julkaistu. Kopiot Ilmarilta
VRFK:n viimeaikaisia huomioita
VRFK:t ovat yksilöitä sekä vanhenemisensa että jo tehtaan jäljiltä. Sodanajan tuotanto on ollut kiireistä ja osat joskus ”mitä sattuu”.
Seuraavat koskevat perusmallia vuodelta 1942 ja osittain muita malleja
Anodijännite
Jännitteen taso ei saisi vaihdella avainnettaessa enenpää kuin 1 V verran. Vaikuttaa taajuuteen.
Myötäkuuntelu
Vastuksen R18 tilalle voi pistää trimmeri, tai tehdä AV-putken rinnalle jännitteenjakajan säätämään jännitettä. Pari isoa (1 M) ohmin vastusta ja niiden väliin vaikka 100 kOhmin trimmeri. Silloin voi glimlamppuna käyttää ilman etuvastusta olevia lamppuja kaupasta.
Glimlampun tilalla voi kokeilla 230 V / E14 kannalla olevaa lamppua.
VRFK_ DK21_putki
Kaikkien RX:n anodipuolen jännitteenalennusvastusten arvot on syytä tarkistaa epäilyttävissä tapauksissa jotta ne ovat kaavion kaavion mukaisena.
On esiintynyt laitteita joissa eri vastusten arvoja on muutettu tai lämpeneminen / vanheneminen on muuttanut niitä.
Myös katodijännitteet synnyttävä vastusverkko
Neutralointi
Neutralointi vaikuttaa selvästi TX:n äänen laatuun = taajuus pyrkii hyppelemään satunnaisen tuntuisesti 100—300 Hz suuruusluokassa. Kun tuon hyppelyn saa kuriin paranee ääni oleellisesti.
Onnistuu hyvin manuaalin ohjeen mukaan
Jos VRFK:n ääni ja viritys on kohdallaan ÄLÄ KOSKE NIIHIN.
Oskilaattorin suojaputki
Edelliseen äänenlaatuun tuntuu myös vaikuttavan osku-putken metallinen suojaputki. Sen liikuttelu vaikuttaa myös kalibrointiin ja ääneen.
Yliheittimet
Niissä on esiintynyt maanantai-tuotteita ja tietysti ennestään tunnettu herra korroosio. Se hammasharja lienee sielläkin hyvä puhdistus työkalu voitelevan PRF:n lisänä.
Valaistus
Jos haluaa toimivan mittarivalaituksen ja glim-lamppuja ei ole niin voisi kokeilla
– 230v / E14 kantaista glim-ja muita lamppua kaupasta, ohuita max halk. n. 16 mm
Mikrofooni
VRFK:n 40 ohmin mikkikapseleita ei tunnu oikein löytyvän mistään. Isompivastuksisten kapselien ominaisvirta (lepovirta) jää kovin pieneksi 1.5 V jännitteellä.
Seuraa konsti auttaa.
Löytyy ns. korvausmikkikapseleita AKG DK0 48 -tyyppiä. Ne on tarkoitettu vanhanmallisiin puhelimiin juuri hiilimikkikapselin tilalle. Sisältävät elektroniikka. Min toimintajännite on 5 V ja hyvä ominaisvirta on VRFK:n manuaalin mainitsena n. 25 mA.
Tietysti voi tehdä täysin erillisen mikrofoonin puhelinlinjan tilalle. Sitä en ole kokeillut.
VRFKA
Kytkennässä on pieniä eroja, mutta perusmallin kaavioita voi käyttää. Osaluettelo löytyy jonka perusteella nuo erot selviävät
VRFKC ja VRFKCB
RX on hyvin erilainen. Kaavion valmistunut Simon/1BS:n ja Ilmarin/2FBX:n yhteistyönä. Kysy kaaviota meiltä, omakutsu . Emme vastaa jos joku sen perusteella toimiessaan saa savumerkin.
Lähetinvika VRFK:ssa (OH1KW, pdf, 50k)
3. Hankintapaikkojen tietokanta
Komponenttikauppoja (Linkit päivitetty syksyllä 2013)
Seuraavassa löytämiäni komponentti yms toimittajia. Pyrin pitämään osoitteistoa yllä, mutta en voi taata ovatko kaikki aina voimassa. Eri yrityksillä on erilaiset tuotevalikoimat. Yleensä niillä on luettelo netissä.
Otan mielelläni vastaa korjauksia ja lisää osoitteita
Partco Oy, Helsinki, www.partco.fi
EY-International Oy, Helsinki (Yleiselektroniikka): www.yeint.fi
http://www.uraltone.com/putket.html
www.lm.fi , Elektroniikkatarvike, Pori
www.spelektroniikka.fi , Oulu
www.kouluelektroniikka.fi, Rauma
www.elektrolinna.fi, Hämeenlinna
http://www.elfaelektroniikka.fi
www.rxtx-tuote.fi, Tampere
SA-kaupat: http://www.millog.fi/portal/fi/yhteystiedot/sa-kaupat/
Kiteitä
www.kve.se, erikoiskiteitä, Kvartselektronik Oy, Espoo, Kaija Mikkola????
Erikoistarvikkeita (Osa linkeistä oli vanhentuneita ja ne on päivitetty syksyllä 2013)
Mistä voi hankkia suomessa DEOXIT-puhdistusnestettä?
Kokeile tuota linkkiä vilkaista
http://www.musiikin.com/ (linkki OK)
http://www.deoxit.com/ (linkki OK)
-6X
Date: Fri, 14 Mar 2008 09:45:51 +0200
From: ”Janne Strang”
Subject: [Fin-ham] Deoxit-tilaus ehkä toteutumassa
To: Suomenkielinen radioamatöörilista < fin-ham@sral.fi>;
Wanhojen ratioitten ropaajat huom!
Seuraavat ovat ilmaisseet halukkuutensa Deoxit-aineeseen:
Käsittelemme tilausta ensi maanantaina kerhon kokouksessa.
Mukaan mahtuu vielä.
PSE Laittakaa minulle tietoa suoraan omakutsuosoitteeseen.
http://www.deoxitgold.com/?deoxit_info=1 (Linkki OK)
http://cimplespares.com/shopimages/pdfs/ds-d100l.pdf (Linkki vanhentunut)
Tässä on saksalainen toimittaja:
http://www.micro-tools.com/Merchant2/merchant.mvc?LTPLanguage=GE&Screen=PROD&Product_Code=D100L-25C&Category_Code=DEO&Store_Code=MTE (Linkki OK)
Postikulut 8.60Euroa
Janne
OH6LSL
From: ”Jari Koivurinne”
Kokeileppas täältä:
http://www.mega-kom.de/eshop/ (Linkki vanhentunut)
Kiitos vastauksesta,
Täältä löytyi 1/4 hinnalla. Tuntuu olevan muutakin hamseille sopivaa
tavaraa.
http://www.barendh.com/ (Linkki OK)
73 Jouko OH5RM
Putkikauppoja
http://www.radiotubeshop.com (Linkki OK)
Petäjäveden Radio ja Puhelinmuseo, yhteistoiminnassa SRHS:n kanssa toimisto@radiomuseo.fi
Ainakin täältä :
http://home.planet.nl/~rotte322/Voorraad/welcome.htm (Linkki OK)
löytyy uusi 12€ ja testattu 6€ hintaan + + postikulut…
Marko OH2BUF
Tiedossa D20 sarjan putkien omistajia
Subject: Re: Vanhoja putkia???
1) Vanhojen D-sarjan metalliputkien korvaaminen metallikuoren sisään sijoitetuilla 1-4 kpl subminiatyyriputkella. Mukana korvauskytkennät.
http://www.radiomuseum.org/forum/defekte_d_stahlroehren_systemerneuerung.html (Linkki OK)
2) Joitakin D-sarjan putkia (mm. DDD11) on myynnissä täällä. Tosin kovaan hintaan, esim DDD11 maksaa 33,06 Eur !
http://www.btb-elektronik.de/de/preise_lager_europ.htm (Linkki OK)
3) Yksi mahdollisuus on rakentaa adapteri ja käyttää saatavissa olevia putkia. T’ässä esimerkkejä:
http://www.radiomuseum.org/forum/ecl11_ecl11.html (Linkki OK)
Tämmöinen paikka olisi Saksan maalla, ei ole kokemusta ja hinnat on kyllä aika kovia: http://www.btb-elektronik.de/de/preise_lager_europ.htm (Linkki OK)
4. Data-lehtien etsintäpaikkojen osoitteita
Seuraavassa vikkkejä / linkkejä data-lehtien nettiosoitteita. En takaa että osoitteet ovat aina ajan tasalla.
Otan mielelläni vastaa korjauksia ja lisää osoitteita
Putkien data-lehtiä
http://frank.pocnet.net/ (Linkki OK)
Mikropiirien data
www.datasheetcatalog.com
Transsien datalehdet
http://www.datasheetarchive.com/www.spelektroniikka. (Linkki OK)
6. Isompien varaosien, laitekokonaisuuksien ja laitteiden tietokanta/välitys
Tällaisia isompia, paljon tilaa vaativia, painavia osia en pysty varastoimaan tilojeni ollessa kovin rajoitetut.
Otan mielelläni välittääkseni tällaisten omistajien / myyjien osoitteita. Annan osoitteen tarvitsijalle selvitettyäni löytyykö mitään sopivaa, ts. pyrin olemaan hiukan suodattaja.
Pistän tarvittaessa ”Haun Päälle”
Varsinaisen sopimuksen saavat myyjä ja ostaja tehdä keskenään. Siihen en halua osallistua.
Seuraavia vinkkejä olen saanut.
Pari Bertan RX on tiedossa, toinen täyskuntoinen toinen kaikaa modausta.
Pari VRFK:n avainta voisi löytyä.
7. Pienet perinneradioiden erikoisosat
Pyrin pitämään, saamieni lahjoitusten avulla, Perinneradioitten ja putki-QRP-laitteitten (esim. Kyynel-kopiot) erikoisosien varastoa, josta toimitan osia tarvitsijoille samalla periaatteella kuin kidepankki (postimaksu). OMAKUTSU
Osat ovat kovin sekalaista yleensä purkuosia. Kuntoa ei voi taata.
Otan ilolla lisää pienosia. Ennen lähettämistä ota yhteyttä.
Seuraava on kertynyt
VRFK ja VREH:n hiilimikkikapseleita, uusia Viestimuseolta, niitä on n. 20 kpl
Pieniä erilaisia trimmerikonkkia
Pieniä säätökonkkia
Isompia Rx säätökonkkia
Muutama säätömekanismi
Vastaanottimista purettuja pieniä kelarunkoja
Joitakin posliinisia TX kelarunkoja
Muutama isompi harvavälinen TX säätökonkka
Noval putkenkantoja, yritän saada myös muita, mutta kysy Petäjävedeltä
Vähän nuppeja, kysy lisää Petäjävedeltä
Pena Puikkonen / 4PF on tehnyt nuppeja kohtuu hintaan, kysy osoitetta
SJ (RF) kuristimia
Välijaksopönttöjä, pieniä.
Suuria Elkoja tiedossa, kysy osoitetta
Erilaisia muuntajia, verkkokuristimia.
Mittareita
Bertan mittareitten perustana on muutaman mA:n kiertokäämimittari. Reijän halkaisija on n. 64 mm. Niiden ulkonäkö vaihtelee. VRFK:n mittarin halk. on 52 mm / 1 mA
KV on saanut VREH:n ja VRFK:n mittareita, jotka sopivat tyyliltään, mittausalueet vaihtelevat , lahja Viestimuseolta. Ne kaikki vaativat modausta joko ant.virtamittariksi tai anodivirtamittariksi.
Myyntitilillä on myös muutamia mittareita
8. Putkitestaus
KV tarjoaa perinneradisteille ja muillekin nostalgia-ham radioiden kunnostajille putkientestaus palveluja ”postimaksua” vastaan. Sovi testauksesta etukäteen Ilmarin/OH2FBX:n kanssa (omakutsu toimii).
Varikolla on AVO V.C.M. 163 putkitesteri. Se on pitkäaikaisena lainana Pekalta/OH2ZY:ltä ”toistaiseksi”.
Tällä hetkellä KV pystyy mittaamaan lähes kaikki perinneradioiden putket.
Bertan lähetinputket PE05/15 ja PE06/40 ja 807 onnistuu.
Voit lähettää putket hyvin pakattuina postitse, Matkahuollon yms. välityksellä tai tuoda ne itse Lappohjaan. Kuljetuksen, pakkaukset ja niiden kustannukset ovat putkien lähettäjän vastuulla. Mittaustyöstä ei veloiteta.
Os. Ilmari Nikander, Tennbergintie 19, 10820, Lappohja.
9. Muuta hyödyllistä
Seuraavassa vikkkejä / linkkejä piirto-ohjelmiin. En takaa että osoitteet ovat aina ajan tasalla.
Otan mielelläni vastaa korjauksia ja lisää osoitteita
Piirto-ohjelmia
Kaupallinen kaavioiden piirto-ohjelma ”sPlan 7.0”, hintaa n. 40 €, on osoittautunut käyttökelpoiseksi. /2fbx
Eaglen lisäksi voisin suositella Kicad:ia, joka
– toimii sekä linuxissa ett wintoosassa
– ei sisällä mitään keinotekoisia rajoituksia
– on ilmainen
– tekee ainakin sen mitä Eagle
– oppimiskynnys on samaa luokkaa kuin Eagle:ssa
Tässä lisää:
http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/ (Linkki vanhentunut)
oh8kva/jarmo
Englantilaisten RadCom julkaisi viime numerossaan (11/2007 sivut 76-77) pikatestin ohjelmaparista, joista toisella piirretään kytkentäkaavio ja toisella piirilevy. Ohjelmat saivat kirjoittajalta (GM3SEK, Ian White) innostuneen vastaanoton. Ohjelmat ovat helppoja, asiallisia ja käytökelpoisia. Ja kaiken lisäksi ilmaisia. Kokeilin, ja minäkin innostuin.
Imuroi osoitteesta
http://www.expresspcb.com/ (Linkki OK)
asennustiedosto (ExpressPCBSetup.exe, noin 9,5 Mb). Se asentuu ikonia kahdesti klikkaamalla. Asentamisen jälkeen työpöydälle (minulla on XP) ilmestyy kaksi uutta ikonia ja C:\Program Files -kansioon uusi alikansio. ExpressSCH:lla voi piirtää kaavioita (SCHematics) ja ExpressPCB tekee piirilevykaaviot. Jujun takana on firma, joka tekee sähköpostilla lähetetyn tiedoston pohjalla printin, jonka yöllinen pikalähetti tuo tilaajlle 2-3 päivän aikana. Näin Amerikassa.
Pentti / 3GQM
Tässä suora linkki Bench:in putkitesterin ”reseptiin” —> http://members.aol.com/sbench101/#TubeTest (?)
Date: Tue, 20 May 2008 13:34:10 -0000
From: ”Jari Koivurinne”
Subject: Re: [Fin-ham] Wanted hyvä/helppo kelojen laskentasofta
> Jeas ,,, mikäs olis hyvä softa kelojen mitoitusten laskentaan
Toroideille ehdottomasti tämä:
http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm (Linkki OK)
Tarkkuus on hyvä ja epämääräisemmätkin toroidit saattavat
saada uutta arvoa…
Ilmakelojen kanssa on vähän niin ja näin – niihin vaikuttaa
huomattavasti enemmän ulkoiset tekijät.
Ehkä joku listalla suosittelee jotain pätevää ohjelmaa?
-jari oh3uw