ITE 9 -tapahtuma

Kangasalan Radiokerho OH3ABN järjesti ITE 9 -tapahtuman sunnuntaina 27.3.2016 klo 9 – 11 SA.

Tapahtumapäivänä käytettyjä rigejä:

Jorma OH7TX /i

Hei!

Tässä tietoja ITE-asemastani:
Riginä oli homemade Juma TRX2A -tranceiver, lähetysteho 5 W – 10 W modesta riippuen.  Rigin perässä oli homemade Screwdriver-antenni,  joka toimii 160m-6m alueilla. Pidin qsoja kymmenkunta sekä CW:llä että SSB:llä.

73 de Jorma/oh7tx

 

 

Kari OH2NAS /i

Kiitoksia QSOista ja QSOjen yrityksistä. Radiokeli oli vain keskinkertainen, joten meikäläiselle syntyi kolme varsinaista yhteyttä. (OH1BGG, OH6DC ja OH5LP). Kaikki olivat 3,5 MHz:lla ja suurempitehoisella 10 W ITE-putkirigillä. Transistori – QRP-rigillä ei kunnon yhteyksiä syntynyt.

Kuvassa näkyy putkilähetin mallia TS 70 eli ”Talvisota”  (6V6, 807) ja sen perässä piisuodatin. Takana pilkottavat virtalähteet. Vasemmalla on pöydällä RX mallia ”Aaatun Kyynel”, kolme putkea RV 2,4 P 45. Tuo putkityyppi on ns. avaruusvarausputki eli ensimmäiselle hilalle annetaan melkoinen positiivinen etujännite. Se kiskoo silloin tehokkaasti elektroneja irti hehkulangasta. Anodijännite oli minulla 20 V. Tuo ”Aatun Kyynel”-nimitys on omaa kuvitelmaani eli jos Wehrmacht olisi päättänyt tehdä oman Kyynel-mallinsa, niin vastaanotin olisi voinut perustua noihin avaruusvarausputkiin.

Taustalla on vanha ”Kippariradio” Helvar AHE 5001.  Sehän ei tämän päivän tapahtumaan osallistunut, mutta on kyllä täydessä kunnossa.

Terveisin ja kiitoksin vasta-asemille sekä erityisesti Kangasalalle de -2nas

 

Seppo OH3LS /i

Lähettimeni oli vanha kokelasajan kideohjattu 2-putkinen lähetin, josta tehoa lähtee reipas 5 W.  Hyvä radiokeli 80 metrillä ja paljon asemia oli ensi havaintoni, koska heti tuli vastaus ITE-asemalta ja perään toinenkin kun aloittelin yhdeksältä.  Kidetaajuus osoittautui  kuitenkin ongelmaksi, koska se oli 3535 KHz, joka on SOCWA:n alku.  Niinpä siihen tulikin SM-asemia, jotka ilmeisesti eivät kuulleet minun qrp-lähetettäni.  Mutta ei hätää, siirryin taajuudelle 3520 KHz ja monta yhteyttä syntyi 579 raportein.

Kaikenkaikkiaan tuli toistakymmentä /i qsoa ja jopa pari kappaletta SOCWAan oikeuttavaa 10:n minuutin qsoa. Kuuntelu- ja varalähettimenä oli IC-7000 ja käytössä kummallakin rigillä oli oma ”pumppu”, joista oikeanpuolisen sain Socwa-arvonnasta.

Seppo OH3LS Kangasala

 

Pontus OH6EOG /i

Tervehdys!

Talven mittaa olen rakentanut ensimmäistä itse-tehtyä radiotani. Kiinnostukseni perinneradiotoiminnasta sai minut vilkuilemaan kyynel-lähettimien puolelle ja ajattelinkin tehdä jonkinlaista kopiota M4 lähettimestä. Mainitsin asiasta eräälle Elmerille joka siltä seisomalta lupasi minulle DDD11 putken. Siitä lähti sitten “mopo karkaamaan” minun rakennusprojektissani. Ajattelin että aito putki vaatisi tiettyä arvokkuutta myös asemasta jossa se istuu. Yhtäkkiä olinkin rakentamassa mahdollisimman tarkaa replikaa M11x-mallin Kyynel-asemasta.

Aikataulu projektilleni on että se olisi valmiina ensi kesään mennessä. Kun sitten huomasin tämän ITE-taphatuman, niin halusin ainakin saada kyyneleeni toimintakuntoiseksi siihen mennessä. Tiukkaa teki mutta lopulta pääsin osallistumaan. Tapahtumaa edeltävänä päivänä pidin ensimmäisen yhteyden asemallani. Pientä varaslähtöä siis. Ehkä ihan hyvä niin. Pääsiäisen muut menot aiheuttivat nimittäin sen etten ehtinyt leikkiä kovin pitkään radioitten kanssa pääsiäissunnuntain aamulla. Yksi yhteys tuli kutienkin pidettyä /i aseman kanssa.

Asemani on siis kopio M11x mallin kyyneleestä. Sisältä käytännössä valmis. TX:n nuppi, kannen ruuvit, liittimiä ja muuta “ulkopuolista pikkusäätöä” puuttuu vielä. TX:n DLL21 nostaa neulaa halvassa swr/teho-mittarissa juuri ja juuri 1W tehoviivan yläpuolelle. Vastaanottimena kolmiputkinen suora takaisinkytkennällä. Etupää ja ilmaisin DF11 ja pientaajuusasteessa DDD11. Hehkuvirrat kahdesta D-kokoisesta 1,5V paristosta. Anodipariston olen rakentanut 9V alkaliparistoista. Antennina tällä kertaa 160m looppi kun olin kotona enkä workkinyt maasto-olosuhteista.

Kiitos mielenkintoisesta tapahtumasta joka sai minutkin pistämään vauhtia rakennusprojetkiin! Ensi vuoteen mennessä olen sitten toivottavasti ehtinyt harjoitella lisää asemalla, niin kertyisi kenties yhteyksiäkin enemmän.

73 de Pontus, OH6EOG/i

 

 

Heikki OH3KRB /i

Otin osaa ITE tapahtumaan Pälkäneeltä kesämökiltä aikoinaan rakentamallani ”metsäratijolla”. Sen tein Ikaalisissa asuessani ja käytin laitetta mm. kesäisin telttaillessani  Kyrösjärven Markan saaressa. Muutaman kerran pidin myös yhteyksiä meloessani kanootilla ja antennina oli leijan ilmaan nostama pitkälanka.

Tehoa laitteesta lähtee 0,6w dipoliin 80 metrillä ja vastaanotin on suora. Yhteyksiä ITE:ssä tuli tapahtuman aikana 7 kpl ja 2 asemaa niistä käytti itseni lisäksi /i tunnusta. Pisimmät yhteydet olivat Hankasalmelle ja Uuteenkaupunkiin.

73 de oh3krb Heikki

 

 

Jari OH6DC /i

Tervehdys Kangasalle!

Alla pari kuvaa ja tässä selitystä:

VFO:n pyörittelyyn tuli uudenlaista tunnelmaa, kun rakensin QRP-rigin vanhan rattiohjaimen sisälle. Ratista kääntämällä potikka säätää taajuutta välillä 3505-3575 kHz. TX:stä lähtee tehoa 2 W. Pääteasteena on 2N3866. RX on suorasekoitteinen ja ilman liikaa suorituskykyä: etupäässä on SA612 mikseri ja heti sen perässä LM386 af-amp. Rigistä löytyy QSK, RIT ja myötäkuuntelu. Kuvassa VFO on piirilevyllä oikealla puolella, RX ja myötäkuuntelu vasemmalla, TX-osa näkymättömissä levyn alla.

Ratin keskiön painonapit on kytketty sähkötysavaimiksi. ITE-tapahtumassa käytin kuitenkin erillistä ryssänbugia mukavuussyistä. Rattiohjaimeen kuuluu mukaan myös kaasu- ja jarrupolkimet, joista aion tehdä kahden jalan iambic-avainnusosan. Tähän tapahtumaan se ei vielä ehtinyt valmistua, kun rigikin tuli käyttökuntoon vasta edellisenä päivänä…

Kiitos jälleen mukavasta tapahtumasta järjestäjille ja vasta-asemille!

73 de Jari OH6DC/i

 

 

 Kari OH1UH /i

Tervehdys!

Oli kiva olla taas mukana ITE – tapahtumassa. Radio kelit olivat hyvät ja varsinkin cw-osiossa oli mukavasti asemia. Kaikki modet tuli kokeiltua cw, dsb, ssb ja am.
Riginä tänä vuonna oli AA-Peli 10w cw , Prällä 2w dsb , Roklotin 10w ssb. Antennina dipoli ja 160 mb ski-luuppi. Kiitos OH3ABN Kangasalan kerholle, kuullaan taas ensivuonna!

73 de Kari OH1UH / i

 

Simo OH1BS /i

Terve koko OH3ABN!

Sinnikkäästi taas mukana ja joka vuosi eri rigillä. Tällä kertaa riginä oli Mobiran HC16 -radion kuoriin nikkaroitu QRP -transceiver.
Vastaanotin on perinteinen suorasuperi NE612- ja LM386- piireillä ja lähettimessä n. 3W output.

Yhteinen VFO keramisella resonaattorilla ja C -mos piirillä toteutettuna,  säätöalue 3501 – 3545 kHz .

6 yhteyttä tuttuihin asemiin. Kiitos QSO:ista ja kiitos järjestäjille!

73 de simo / oh1bs

 

 

 Heikki OH2BGX /i

Hei!

Käytin ITE-tapahtumassa samaa Juma-Kurppa-systeemiä kuin ITE3-tapahtumassa eli vastaanotin oli Juma-RX ja lähetin 4 W Kurppa, joka sai ohjauksen Juma-rx:ltä. Laiteet ovat itserakennettuja ja Kurppa itse suunniteltukin. Julkaisin artikkelit laitteistosta kesän 2006 RA:ssa. Kuvassa yllä Juma-rx, keskellä Kurppa ja alinna pieni aksiaalikeloilla ja 365pF:n konkilla toteutettu pii-antenniviritin.
Virta tuli akusta ja antenni oli end-fed.  Häiriöiden vuoksi yhteysmäärä jäi vaatimattomaksi.

terv Heikki OH2BGX.

 

 OH2LZI /i

Tervehdys!

Osallistuinpa taas minäkin ITE-tapahtumaan SSB-modella  ja lupailujeni mukaan tällä kertaa täysdigitaalisella pelillä, josta kuva liitteenä.

Laite on siis DDC/DUC transceiveri ja  perustuu alunperin ns. HPSDR-projektiin, jossa rakennettiin modulaarinen rigi ja siitä edelleen yhden kortin peli eli Hermes, jota nyk. valmistetaan myös ANAN-merkkisenä intialaisen firman toimesta. Hermes-Lite on eräänlainen karvalakkimalli, joka käyttää DAC/ADC transceiveripiiriä AD9866. Lisää infoa täältä ja googlaamalla lisää. Paranneltu V2.0 on tulossa kesällä 2016.

Kuvan laitteesta saa tehoa ulos 5W, käytin lisäksi 15 W:n MOSFET (2 x RD16HFF) pääteastetta. Rigiä ohjataan PowerSDR-softalla (alunperin FlexRadion kehittämä), josta löytyy myös SSB:lle puheen prosessointi yms.

Yhteensä pidin 5 QSO:a, sillä kelit eivät olleet mitenkään kehuttavat. Tapaamisiin ensi vuoteen !

73 de  Heikki OH2LZI

 

Timo OH1AZL /i

Ei hirveän hyvä keli workkia pienellä teholla, mutta joitakin yhteyksiä sentään tuli. Olin liikkeellä edellisvuoden radiolla, jonka olin korjannut kuntoon. Pientä fiilaamistahan näissä aina on ja jos pintaliitoksia on tinattu noin tuhat, jokunen kylmäjuotoskin osuu kohdalle. Radio on itse suunniteltu kahden bandin (80 ja 20) RTX. Lähtötehoa on 15 W. Periaatteessa se on aika konservatiivinen, mutta komponentit ovat nykypäivää. Etupäässä on mikserinä H-mode-tyyppinen analogikytkimillä tehty kaksoisbalansoitu mikseri. Samanlainen on lähettimen puolen kortilla. Välitaajuus on 9 MHz. Ilmaisin on Vermasvuoren Jukan kehittämä hyvin yksinkertainen analogimikserillä toteutettu. Lähetinpuolella on balansoitu kahdella analogikytkimellä. RF-tehovahvistin on tehty kahdella tehofetillä (push-pull) ja kaksi pienempää tehofettiä ohjaamassa.. Vastaanotossa ei ole etuvahvistinta lainkaan. Signaali ajetaan suoraan mikserille. Herkkyyttä on silti riittävästi.

Timo OH1AZL

 

Oiva OH3MY /i

Osallistuin ITE-tapahtumaan nytkin aikoinaan rakentamallani ”Metsäratijolla”  by OH3FG (RA 9/84).  Kaksitransistorisesta TX:stä lähtee 80 metrin dipoliin tehoa n. 1 W. Rigin vastaanotin on ns. suora superi. Vastaanottimen selektiivisyyden parantamiseksi kokeilin Datongin multimode filtteriä mistä olikin apua kuuntelussa.  Radiokeli tuntui kohtalaisen hyvältä ja sain workittua tapahtuman aikana yhteensä kahdeksan ITE-asemaa.
Kiitokset vasta-asemille mukavista ITE-QSO:ista!

73 de Oiva oh3my

 

Comments are closed