ITE 7 -tapahtuma

Kangasalan Radiokerho OH3ABN järjesti ITE 7 -tapahtuman sunnuntaina 30.3.2014 klo 11-13 SA.

Tapahtumapäivänä käytettyjä rigejä:

Heikki OH3KRB /i

Osallistuin ITE 7  -tapahtumaan kesämökillä Pälkäneellä, jossa minulla on antennina perhosdipoli 80-40-20 metreille.

QRP-ITE-rigi tuli rakenneltua aikoinaan Ikaalisissa asuessani noin 25 vuotta sitten. Kaupungissa vaikutti silloin hamiporukka, joka kutsui itseään leikillisesti ”kylän parhaat pojat”  -nimellä. Jäseniä oli myös Parkanosta ja Kankaanpäästä. Kokoonnuimme ajoittain Ikahovissa ja siellä syntyi kerran idea maastokelpoisten radioiden rakenteluun. Idean isä oli silloin Ilkka oh9ds ja piirilevyn kyseiseen rigiin teki Matti oh1uj. Kytkentäkaava ja printin piirros on aikoinaan julkaistu ruotsalaisten radioamatöörien qtc lehdessä 2/1981. Siinä on suoran sekoituksen rx 80 metrille ja 3. 5 watin lähetin. Omassa kappaleessani on vain tuon vastaanottimen osuus toiminnassa (tx osuus on leikattu pois printistä), mutta tx on erillinen 1w kidelähetin mallia ”satasella ääneen” (RA6-7/79 by oh2dz).

Kokeilin myös ITE-yhteyttä 40 metrillä tekemälläni tranceiverilla, jossa on 16 kiteen paketti välille 7011 – 7032 kHz. Ostin aikoinaan Petäjäveden museolta hieman alle 7 MHz kiteitä ja hioin ne itse tuolle välille melko tasaisin välein. Kiteet on kahden vaihtokytkimen kera ahdettu neljän oktal-kannan piikkeihin pieneen muovikoteloon. Yhteys syntyi helposti Lohjalle oh2nas:n ja Hossaan oh1bgg:n kanssa. TX:n teho on luokkaa qrp alle 1 wattia ja rx on suora sekoitus.

 

 

 

Seppo OH3LS /i

Kokelas-tx:ni täyttää kohta 50 vuotta, joten on hyvä ainakin kerran vuodessa muistella millaista oli ”istua kiteellä”. Tällä kertaa olin taajuudella 3535 kHz.
Hyvin riitti vasta-asemia, tosin OH3UQ piti käydä noutamassa Icomin vfo:n avulla ITE-kelvollisen qson pitoon.

Kiitos kaikille jotka minut workkivat ja cuagn!

 

 

Simo OH1BS /i

Kaivoin tällä kertaa RX:ksi aarrekammion perukoilta 70-luvulla huolellisesti rakentamani suorasuperin. Hyvin tuo edelleen toimi, vaikka ”mute”-toiminto oli hiukan puutteellinen.

TX oli tuoreempaa tuotantoa, neljän vuoden takaa 74HC04 -hex invertteri/keraaminen resonaattori VFO ja fetti-PA. Taajuusalue 3518 – 3558 kHz ja tehoa n. 3W output. (Klikkaa kytkentäkaaviota niin saat sen suuurempana).

Myös pumppu oli tällä kertaa ”made in ITE”.

Kyllä nämä ITE -tapahtumat ovat paikkansa ansainneet radioamatööritoiminnassa, joten kiitos taas järjestäjille.

 

 

Timo OH1AZL /i

Itse suunniteltu ja talven aikana rakennettu radio. Ominaisuudet:
– SSB, 20 ja 80 taajuusalueet
– DDS-VFO 5 – 5,5 MHz  (Juma TRX1 uudella ohjelmalla)
– Välitaajuus 9 Mhz, kaksisuuntainen analogikytkimillä
– AGC välitaajuudella, Hycas-vahvistin säätyvänä
– Etupään mikseri H-mode-tyyppinen analogikytkimillä
– Tehovahvistin tehomosfeteillä push-pullissa, 20 Wpep

 

 

 

Jari OH6DC /i

Tämän vuoden ITE-tapahtuma meni täällä kaluston puolesta vanhan kertaukseksi. Muuton ja muiden kiireiden takia mitään uutta radioprojektia ei ole viime aikoina syntynyt, mutta sen sijaan pyyhin pölyt vanhasta leivänpaahdin-transceiveristani.

Osallistuin sillä aikoinaan ensimmäiseen ITE-tapahtumaan. Tehoa lähtee 2W ja RX toimii suoralla sekoituksella. Kytkentä ja muuta tietoa rigistä löytyy osoitteesta https://sites.google.com/site/oh6dccw/toastertransceiver tai RA-lehdestä 11/2007.

ITE-asemia oli mukavan monta äänessä, mutta keskipäivän keli haittasi kyllä kuuluvuutta.

 

Kari OH2NAS /i

ITE-päivänä ensimmäinen yhteys oli OH1BGG:n kanssa Hossaan sekä 3,5 että 7 MHz:n CW:lla klo 07 SA tienoilla. Sitten oli 3,5 MHz:lla CW -yhteys  OH3KRB:n kanssa Pälkäneelle hieman ennen klo 08 SA.

Yhteyksissä käytin sekä 4 W putkirigia m. Talvisota, 3,5 MHz ja samalla bandilla  n. 0,3 W transistoririgia. 7 MHz:lla oli riginä  transistoririgi m. OH1BS, teho 1 W.

3,5 MHz:lla oli RX:na ”Aatun Kyynel” eli Kyynel – replika putkilla RV 2,4 P 45.


Oiva OH3MY / i

Osallistuin ITE 7-tapahtumaan tälläkin kerralla jo lähes 30 vuotta sitten rakentamallani ”Metsäratijolla”  by OH3FG. josta on selostus RA:ssa 9/1984.

TX on kaksitransistorinen kidelähetin, päätetransistorina BD 35 ja tehoa enimmillään n. 1,5 W. RX on suorasuperi, joka ei ole erityisen selektiivinen. Aktiivisuotimeksi kytketty pientaajuusvahvistin kuitenkin auttaa cw:n kuuntelussa. Rigissä on myös sivuäänioskillaattori ja vastaanottimen ja lähettimen yhteenviritys.  Sähkötysavain on kiinteästi kotelossa ja kotelon kanteen mahtuu myös 12 v paristot.

ITE- tapahtuman keskipäivän radiokelit eivät olleet kaikkein parhaimmat, mutta sain silti Kangasalta puolisenkymmentä QSO:a, mm. yhteys Lassen OH2BGG:n kanssa Suomussalmen Hossaan ja kaksipuolinen ITE-yhteys Simon OH1BS kanssa Naantaliin. Antennina oli 80 m:n dipoli.

73 ja kiitos mukavasta ITE-tapahtumasta!

 

Kari OH1UH /i

Olin jälleen perinteisillä ”Prällillä” äänessä. Kelit vaihtelivat mutta QSOja kertyi muutamia sekä cw- että ssb-modeilla. Nyt uututena oli uusi Optima-akku (keltainen 55 Ah) ja MFJ4416B, jotka pelasivat hienosti.
Kuva on jäältä, jossa laitteisto oli JUMA TRX2 ja PuistoPowerBack eli Akku + Akkuboosteri + Aurinkokenno.

Kiitos taas kivasta ITE-tapahtumasta!

 

Comments are closed