FT8-kokemuksia

Viritä rigisi esim. taajuudelle 14.074 MHz, jolloin kuulet ”ulinaa” likimain 15 sekunnin pätkissä. Kyseessä on uusi digimode FT8, joka on lähes syrjäyttänyt kaikki muut digitaaliset lähetyslajit.  FT8 on yksi WSJT-X -ohjelman digimodeista ja ohjelman voi ladata asennusohjeineen eri käyttöjärjestelmille täältä: https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html

Tietokoneen ruudulla ohjelma näyttää tältä: (klikkaa suuremmaksi eri ikkunaan)

Ohjelma korostaa vihreällä värillä CQ-asemia ja yhteyksien pitäminen on tehty tosi helpoksi: kun klikkaat CQ-aseman kutsua ja laitat Enable Tx -nappulan päälle ohjelma hoitaa loput! FT8 lähettää ja kuuntelee 15 sekunnin jaksoissa, ymmärtää kuulemansa ja valitsee lähetettävän viestin kuulemansa mukaan ihan raportteja ja 73-lopputerveisiä myöten!  Log QSO-nappula tallentaa tietysti yhteyden lokiin kaikkine tietoineen.

FT8 jakaa kovasti mielipiteitä sen helppouden ja automatiikan vuoksi ja sitä pidetään jopa vedenjakana nyky- ja ja entisajan ra-toiminnan välillä. Tiedä siitä, mutta asensin ohjelman ja kun näin ruudulla jonkun ihme VR2-prefixin kutsuvan CQta ja älysin sen olevan Hong Kongista, minäkin innostuin!

Matalalla ollut ocf-windom ja 15 wattia eivät riittäneet yhteyteen sinne saakka, mutta riittivät turhankin hyvin yhteyksiin ympäri Eurooppaa Välimerta myöten.  Warc-bandit eivät ole niin ruuhkaisia kuin perinteiset, joten huolsin ja kokosin Raunolta OH3JSX aikanaan ostamani Cushcraftin R7-vertikaalin ja nostin sen se putkimaston päähän puita ylemmäs. Samalla paikalla lähes turhana majaillut 6m/2m/70cm/23cm -piiska siirtyi makaamaan saunan vintille.

Ruudulla näkyy selvästi ”Grey line”: kun aurinko nousee Suomessa ja laskee Aasiassa, radioaaltojen eteneminen näiden välillä paranee eli näet ruudulla CQ-kutsuja mm. Japanista ja Aasian puoleiselta Venäjältä.  Australia ja Uusi-Seelanti eivät ole harvinaisuuksia.  Päivän mittaan radiokelit muuttuvat: CO on Kuuban prefixi!

Ennen asema kuultiin, nyt se nähdään ruudulla! Kaiken kukkuraksi asema näkyy ruudulla, vaikka sen lähetteestä ei ihmiskorvin kuule pihaustakaan.

FT8 -yhteyksissä tietokoneen kellon pitää olla oikeassa ajassa noin sekunnin tarkkuudella. Ikivanha XP-koneeni jätätti vajaa 2 sekuntia vuorokaudessa ja kyllästyin ajan säätämiseen aina kun olin poissa muutaman päivän. Onneksi ajan automaattiseen säätöön on paljon ohjelmia.

Kuten kaikissa digimodeissa tietokoneen ja rigin väliin tarvitaan ’digierotin’, joka nimensä mukaisesti erottaa ne sähköisesti toisistaan.  Samoin rigiin syötettävä äänenvoimakkuus säädetään niin alas, ettei ALC-mittari edes värähdä, sillä liian voimakkaalla äänellä lähete leviää liian laajaksi. Ohjelman Tune-napilla saat päälle ’viritysäänen’, jolloin voit säätää äänenvoimakkuuden sopivaksi. (keinokuorma ja pieni teho)

Lisäys:

Niinhän siinä kävi kuten arveltiin.  Pienellä makrolla eli tietokoneohjelmalla, jolla voidaan ohjata sovellusten toimintaa, FT8-ohjelma saadaan pitämään yhteyksiä automaattisesti. Makro kutsuu CQ-kutsua, painaa Enable TX-nappia ja yhteyden lopuksi Log Qso-nappia, kutsuu uudelleen, jne. Viidessä kuukaudessa robotti piti 13 500 yhteyttä 😉

Kannattaa laittaa kuulokkeet päähän, myös tekstitys toimii.

Hannu OH3NOB

Comments are closed